Logo
 Izbornik
 Orjentiranje
UVOD
 
ORJENTACIJA BEZ KOMPASA
 
ORJENTACIJA S KOMPASOM
Osnove orjentiranja u prirodi
Da li ste se ikada izgubili? Mislim, stvarno, izgubili? Stojite usred ničega i ne znate kuda bi krenuli? Ako ste stvarno u nevolji morate zapamtiti tri stvari: prvo - ostanite mirni, drugo - razmišljajte racionalno i treće - možete preživjeti dugo vremena bez hrane. Ono bez čega ne možete je tekućina.No preživljavanje nije nešto s čime će se ove stranice pozabaviti. Ove stranice će vam pomoći da se izvučete iz takvih situacija i da nađete put.

Strane svijeta
Orijentirati se znači znati svoj položaj u prostoru. Zašto je to dobro? Zato što ako znamo gdje smo, znamo i kako doći do cilja. Danas možemo doći do cilja i ako ne znamo gdje se nalazimo - tada nam pomognu znakovi. Ali znakove možemo naći samo kraj putova, no što ako skrenemo s puta? Ili ako ne poznajemo kraj kroz koji prolazimo?
Tada nam pomaže znanje, karta i mogućnost orijentiranja.
Da se bolje snađemo moramo znati strane svijeta:

U tabeli ćemo pokazati prijevode hrvatskih imena za strane svijeta u engleski, jer većina kompasa ima engleske oznake. Kod engleskih znakova moramo paziti da ne zamijenimo hrvatski sjever (S) s engleskim jugom (South - S).

Strane svijeta
hrvatski

Strane svijeta
engleski

sjever (S) North (N)
istok (I) East (E)
jug (J) South (S)
zapad (Z) West (W)

Na slijedećim stranicama smo opisali različite načine orijentacije u prirodi, uz pomoć kompasa i bez njega. Naravno, kompas će vam jako olakšati orijentaciju, no što ako nemate kompas. Tada se morate snaći na druge načine.
No jedan savjet.
Uvijek nosite kompas na izlete.
Nikad ne znate kad će vam zatrebati - za orijentaciju ili samo za zabavu.