Logo
 Izbornik
 Izviđačka transverzala Danka Oblaka
Dobro došli na
IZVIĐAČKU TRANSVERZALU DANKA OBLAKA

U samom središtu Zelenog srca Hrvatske - Gorskog Kotara nalaze se Fužine. Kraj je to s izuzetnim prirodnim ljepotama. Uz samo mjesto smjestila su se dva prelijepa jezera Bajer i Lepenica i hrvatska ˝mini Postojna˝ - špilja Vrelo. Okolica Fužina prekrivena je crnogoričnim i bukovim šumama s planinskim proplancima. Iz šumskog mora strše goli kameni vrhovi među kojima se ljepotom ističu Burni Bitoraj, Medviđak i Tuhobić.
Izviđači i planinari odavno su prepoznali taj kraj kao idealno odredište izleta i logorovanja, jednako kao i mnogobrojni izletnici i vikendaši, a u posljednje vrijeme čak i paraglideri. Gostoljubivi domaćini svima su im širom otvorili vrata i primili ih.
Zbog toga danas u Hrvatskoj ne postoji niti jedno mjesto s takvom koncentracijom izviđačkih objekata poput Fužina. U samome mjestu i njegovoj okolici se nalaze čak četiri izviđačke kuće -splitska u Rakovom Jarku, riječke u samim Fužinama i Lepenici, te sušačka u Zlobinu.
Sve navedeno čini ovaj kraj idealnim mjestom za postavljanje izviđačke transverzale. Transverzala nosi ime jednog od najvećih hrvatskih izviđača Danka Oblaka. Namijenjena je prvenstveno patrolama izviđača istraživača, ali su i svi ostali svakako dobrodošli. Svi obilaznici transverzale kao priznanje dobijaju amblem transverzale.
Transverzala ima dvije ravnopravne trase koje su bile ˝puštene u promet˝ na 7. Smotri izviđača Hrvatske koja se u Fužinama održavala od 20. do 30. srpnja 2001. godine. Zadaci na obje staze su jednaki, ali se one međusobno razlikuju po lokalitetima koje obilaze, kao i po dužini i težini. Za obilazak svake staze potrebna su dva dana.
Da bi osvojili transverzalu članovi patrole za obilazak odabiru samo jednu stazu - onu koja više odgovara njihovim kulturno-povijesnim i prirodnim interesima, kao i tjelesnoj pripremljenosti.


Odaberite jednu stazu:

STAZA 1

Dugačka je 37.3 km. Ukupan hod procijenjen je na 9.25 sati.
FUŽINE • BENKOVAC • TUHOBIĆ • ZLOBIN (NOĆENJE) • MEDVEĐAK • LIČ • FUŽINE

STAZA 2

Dugačka je 30.9 km. Ukupan hod procijenjen je na 8.40 sati.
FUŽINEŠPILJA VRELOVRATABURNI BITORAJ (NOĆENJE)LIPOVAČALIČFUŽINE

Uživajte!