Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Što su to izletničke družbe
19.06.2003.
Vrijeme je da konačno dobijete odgovor na ovo pitanje, postavljeno odavno i u anketi Scoutparka. 
Ako do sada odgovor dobili niste, postojala su dva razloga. Prvi je taj što su izletničke družbe (u daljnjem tekstu «ID» ) predstavljene samo na regionalnim skupovima odraslih voditelja na kojima su sudjelovali Predsjednica , Načelnik i Tajnica SIH-a. Pretpostavka je da do većine vas potpuna informacija nije stigla. 
Drugi je razlog taj što osobno nisam htio predstavljati projekt dok ga ne potvrdi Ministarstvo prosvjete i sporta.  
Konačno, sa zadovoljstvom možemo govoriti da je Ministarstvo odobrilo projekt, dalo vrlo pozitivnu preporuku, nakon koje krećemo u realizaciju. Naravno, najveći početni posao je na nama – na cijeloj organizaciji. 
 
Što su to, dakle, izletničke družbe? ID su organizirane skupine školske djece u osnovnim školama, koje predvodi učitelj-voditelj ID. Temeljna aktivnost im proizilazi iz imena – odlasci na izlete. 
Cilj takvog pokreta je da djeca što više vremena provedu u prirodi, na zraku, u okolini od koje se već od djetinjstva sve više otuđuju. 
Naravno, odlazak mnoštva djece na izlete je sam po sebi koristan i svrhovit, ali – što s time imaju izviđači-i sami opterećeni mnoštvom vlastitih problema ? Je li nam treba projekt u kojem poklanjamo pozornost drugoj djeci, a niti «svoju» ne vodimo kako treba. Narocito na izlete. 
Jasno da ovaj projekt ne sprovodimo tek tako. Nadamo se da ćemo pomoću ovoga projekta ostvariti i korist za organizaciju. 
Naime, članovi ID će biti ujedno i članovi Izviđačke organizacije. Svaka ID će biti registrirana pri nekom od teritorijalno najbližih odreda, a svaki član ID će plaćati članarinu i biti registriran u SIH-a. 
Ovim projektom, koji je, ponavljam, za opće dobro, ujedno pomažemo i vlastitoj organizaciji stvarajući široku bazu potencijalnih članova. 
Hoće li se učlaniti – to ovisi o nama samima – koliko ćemo se angažirati oko njih. 
Učitelji – voditelji uglavnom nemaju pojma što su to izviđači i izviđački način rada, a kamoli program koji imamo i prorađujemo (kako tko). 
Osnove će dobiti na seminaru koji će obvezatno pohađati, kao i kroz brošuru koja će se za njih tiskati, a koja je u izradi. 
Međutim, izviđaštvo moraju vidjeti i u praksi. Tu dolaze do izražaja udruge pri kojima će ID djelovati-da za njih organiziraju nekoliko izleta s izviđačkim kadrovima i tako i učiteljima i djeci prikažu izviđaštvo. 
ID su vannastavna aktivnost i organiziraju se na temelju zainteresiranosti učenika i učitelja. Prema nekim pilot – primjerima – nema nikakve sumnje da će djeca biti vrlo zainteresirana. 
Pilot-primjer iz Ludbrega gdje su osnovane prve dvije družbe, a bilo bi ih još kad bi bilo dovoljno učitelja za vođenje i izviđača za angažman, govore jasno – DJECA ŽELE IĆI NA IZLETE ! Na nama je, dakle, da im te izlete napravimo u početku - kao najljepše doživljaje njihovog djetinjstva. 
Što treba razlučiti – djeca članovi ID su članovi izviđačke organizacije, ali nisu izviđači dokle to ne požele i iskažu takav interes. Neće imati odore klasičnog izviđačkog tipa, kao ni klasične marame, ali će imati unificirane majice i marame. Imat će posebne iskaznice, a SIH će ih opskrbiti potrebnom literaturom i materijalom. 
Vrlo je bitno da sve udruge i voditelji koji će raditi s djecom trebaju biti prema propisima-dakle da imaju instruktora, licence za voditelje, završene tečajeve... 
Projekt će biti nadgledan putem regionalnih / županijskih povjerenika projekta, pa ovo na neki način možete shvatiti i kao poziv da iskažete svoju zainteresiranost. I za povjerenike će važiti određeni kriteriji. 
U zadnjem Biltenu ste mogli pročitati poziv da prijavite ime učitelja koji bi išao na prvi seminar – krajem 9. mjeseca. Shvatite to vrlo ozbiljno, jer u ovaj projekt, unatoč svim svojim slabostima, moramo krenuti na pravi način, koji će od Ministzarstva biti prepoznat i potvrđen kroz budući , moguće, još bolji status družbi, a i izviđača. 
Treba reći da se ovaj projekt izvrsno uklopio u Strateški plan SIH-a kroz dvije vidljive komponente – kroz misiju koju već u tekućoj godini možemo početi potvrđivati bujanjem polu-izviđačkih (za početak) jedinica – ID-a, svugdje po Hrvatskoj i kroz drugi segment –svrhu – pomažući mladima da odaberu svoj put, a pružajući im lijepe doživljaje kroz aktivnosti, kroz izlete. 
U vrlo skoroj budućnosti ID će imati i svoju državnu akciju – natjecanje. Naravno, nemoguće je da imaju natjecanja kakva imaju izviđači, ali oblik natjecanja za takvu djecu možete vidjeti u Svijetu Skauta koji donosi reportažu o pilot natjecanju održanom ovoga proljeća.. 
 
Važno ! S ID-ima mogu raditi samo jedinice / odredi / klubovi / udruge registrirani u SIH-u. 
 
Javite nam se s pitanjima i prijedlozima. Ovo je nešto novo za nas svih, tako da taj sustav trebamo izgraditi zajedno. 
 
Inače, ID nisu originalno pronalazak iz našeg vremena. Postojale su već jednom, davno prije prvog svjetskog rata, a o tome će biti riječi, nakon sistematizacije podataka koje smo dobili, u nekoj od naših publikacija. 
 
Možete reći kako je organizacija slaba za ovaj projekt. Osobno se slažem. Međutim, nije nužno da koračamo megalomanskim koracima. Polako, korak po korak i stići ćemo na cilj. Procijenite svoje mogućnosti i pronađite učitelja koji bi pri vašoj udruzi vodio ID. Zatim kontaktirajte Lanu u Ured SIH-a da vam kaže što je u tome trenutku moguće uraditi. I potom – opet polako !!! Ali sigurno ! 
 
Živjeli i pripravni bili !!! 
 

Autor: pahuljica

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis