Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Posljednji pozdrav zrakoplovcima
18.04.2003.
Snjeguljica... Draga moja izviđačka nacijo! 
 
Ovim putem želim pozdraviti i odati počast posljednjem zrakoplovcu u Hrvatskoj. Nije on neka određena osoba s imenom i prezimenom, možda sam to ja ili neki drugi član moje udruge. Zrakoplovac je zapravo samo mit. Zašto je tako i zašto se od njega opraštamo, pokušat ću ovdje ukratko objasniti. 
 
Zrakoplovci se javljaju 1960. godine osnivanjem čete izviđača zrakoplovaca Franjo Kluz unutar odreda Bratstvo i jedinstvo u Osijeku. Godine 1968. od te čete osnovan je Odred izviđača zrakoplovaca Franjo Kluz. 
 
Nakon rata tradiciju zrakoplovaca nastavljaju družine Vulkan i Zeppelin unutar Odreda izviđača Quercus čiji je još dio i družina porječana Culex. Želja da se sve tri družine održe zajedno donijela je probleme. Zrakoplovci nisu imali svoja službena obilježja i uniforme. Kako bi se unijele izmjene u pravilnik bilo je potrebno osnovati odred zrakoplovaca i kao takvog ga registrirati. Zbog jedinstva odreda tu odluku nikada nismo donijeli i zrakoplovci nisu nikada priznati.  
 
”Posljednji trzaji” bili su na 30 godina zrakoplovaca 1998. godine kada se počelo raspravljati o Programu za rad zrakoplovaca. Iako je program okvirno izrađen nije nikada zaživio. 
 
Kraj je došao prije dvije godine. Donesena je odluka da se družine preoblikuju prema dobnim skupinama i to je bio kraj za zrakoplovce Vulkana i Zeppelina. Do danas su nam stala tek sjećanja i svijetloplave uniforme. 
 
Eh, bar da je tako, ali tu dolazimo do posljednjeg čina ove drame. Odlukom uprave udruge ožujak je bio posljednji mjesec za svijetloplavu uniformu. Od početka travnja i u našem odredu jedina je dozvoljena tamnoplava boja uniforme. 
 
Ostala su samo sjećanja. 
 
Tako, dok spremam svoju uniformu u zaborav, mogu samo izraziti žaljenje zbog nestanka jedne tradicije i nadu da će je netko poslije nas možda jednoga dana obnoviti. 
 
A sada minuta šutnje za zrakoplovstvo.

Autor: Alf

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis