Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Buđenje jedinica iz zimskog sna!!!
20.01.2003.
Eto pošto neke jedinice nisu išle na zimovanje, pretpostavljam - pošto se snijeg polako otapa (samo pred novi snijeg) da se polako bude iz zimskog sna. 
 
Ovu temu započinjem baš zato što je sada pravo vrijeme za kvalitetno vrijeme za rad s kadrovima (naravno u toplim prostorima), ali i za zimske igrice s članovima (ukoliko imate snijega) dopustite im malo da vas izgrudvaju ili namuljaju snijegom (to im je najveća zabava) ali pazite da se ne polomite (jer zdravstvo štrajka). Svi smo se valjda oporavili od novogodišnjih i blagdanskih kolača. 
 
Neki su ušli i u proračun grada ili nečeg drugog pa je vrijeme da malo taj novac potrošimo za promjenu na članove, održavanje tečaja skijanja, sanjkanja, grudvanja izrade snješka, ili pak nečeg drugog (važnijeg) 
 
Dali ste svjesni da mnoštvo vaših jedinica nema sva obilježja npr. zastave jata i patrola... 
 
Što čete poduzeti, pa nećete valjda dati nekome novac da vam barem to izradi. Napravite mini radionicu i na šivanje zajedno s kadrovima (da to će potrajati dva tri dana, možda i tjedan) ali će zato koštati 50 kn umjesto 500. A osim toga prilika je da vaši vođe provjere svoje teoretsko znanje o izviđačkim obilježjima. 
 
Za vas sam izdvojio dvije, tri tehnike. 
 
Ali prvo o dimenzijama koje znate. Svi imate svoja unutarnja pravila, ali jeste li ikad pravilno napravili jatnu zastavu. (kod nas se recimo upotrebljava dvobojna jatna zastava podijeljena po visini trokuta na crvenu boju jata i žutu kao obilježje poletaraca) naravno da ima i resice u boji udruge, ili družine. Okomito se izveze Jato, ali tako da dopušta znak jata koji je velik r=10 (20 cm). Naravno da je i zastava dvoobrazna znači sve što ima s jedne strane ima i s druge ali za razliku jedna od druge strane se ipak malo razlikuju na jednoj recimo piše naziv jata a s druge naziv družine (ta slova možemo vesti, ali možemo i zašivati već pripremljena slova). 
 
Najvažnije je ipak izrada znaka koji ipak moramo prvi napraviti kako bi ga zašili na zastavu prije nego li ju cijelu sašijemo. 
 
1. Jedan do sad dobar prijedlog koji mi u osijeku koristimo je da na bijelo izrezane komade plahte (r=10 cm) s temperama nacrtamo znak jata, te ga onda impregniramo. Jedan način je tankim prijelazom laka - može i sprej, no drugi više koristimo, a to je kapljanjem voska ili parafina po tom crtežu . Ovo moramo precizno raditi s normalnim svijećama nakon kojeg se koristi glačalo i hrpa novina (nikako ići glačalom direktno na parafin, ne neće se ništa zapaliti, nego čete glaćalo toliko umastiti da ga nikad nećete moći koristiti za glačanje odjeće). Stavite večernji list preko znaka i jako pritisnete glačalo na taj list držite oko 5 sekundi i maknete ga, onda bacite večernji pa uzmete jutarnji list, i to isto ponavljate s glasom slavonije, novim listom koliko god je potrebno.... tj. dok vam ne ostane fini sloj parafina na cijeloj površini platneno iscrtanog znaka. 
 
Da činit će vam se kako je platno tvrđe i manje savitljivo, to je ok, ali parafin ili vosak nikad neće propustiti vodu ili ispucati. 
 
Eh sad kad ste sve to zašili nadam se da ste se sjetili staviti i resice, te da ste ostavili dovoljno dodatnog dijela platna za šivanje, ali i za postavljanje zastave na držak (motku) koja bi opet trebala biti visoka 180 cm i ne deblja od fi=2 cm. Dobro možda negdje postoje neka druga pravila unutar jedinica, ali i ovo je dobro za početak. 
 
Eh sad znajte da ste u tom slučaju praktično pomogli svojim kadrovima u obilježjima, na sreću vaših članova koji će imati zastavu napokon, i koju će vucarati svuda sa sobom na akcije, ali ponekad će i pomesti pod s njom... neka sve je to zdravo, kad ih upozorimo da se zastava nikada ne pere, da će za kaznu svuda ići s tako prljavom zastavom.... Moja prva takva zastava će uskoro napuniti 10 godina, jeste da je malko prljava ali još drži i još uvijek je lijepa kao kad je napravljena. 
 
Nadam se da ćete malo povesti reda o nekim stvarima, jer će i vašem predsjedniku uvijek biti drago kad vas vidi s takvim malim stvarčicama koje mnogima znače mnogo. 
 
Pozdrav od Lea. 

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis