Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Projekt: Dugoročno financiranje udruge
24.02.2003.
Krava vulgaris-obična Svi imamo isti problem! Financiranje udruge! U nekoliko redova ću vam izložit plan financiranja koji sam slagao sa prijateljem! 
Dakle, da bi imali koristi od cijelog projekta i da bi se lova počela slijevati na vaš račun, prvo morate imati kapital od cca 3000-6000 €. Ako nemate kapital, možete upotrijebiti kredit ili još bolje leasing. 
Kada skupite početni kapital, odete na neki seoski sajam ili preko oglasnika, kupite 1-2 krave. Obavezno moraju biti krave, a ne junice (junice nedaju mlijeko). Kada prenesete vlasništvo na sebe, odaberete neku osiguravajuću kuću (pr. Croatia osiguranje, Jadransko osiguranje, Viner štediše...) i osigurate kravu protiv svega, plus kupite i kasko! Kasko će vas koštati cca 4.500Kn po grlu, ali to je investicija, a ne trošak. Sad kada imate kravu/e, trebate prostor. Poznata stvar je da krava ne zahtijeva puno prostora, cca 6 m2. Za to možete iskoristiti sobu ili špajzu koju imate viška kod sebe doma! Riješili smo i pitanje prostora. Hrana za kravu! Sigurno u vašem susjedstvu postoji neka livada, koju slobodno smijete kositi. Travu možete sušiti ili na tavanu ili na nekom balkonu! Ako nema livade, terasa na vašoj zgradi također može poslužiti, čak vam je blizu i tavan, gdje možete sušiti travu.  
Sada smo riješili sve pripreme za proizvodnju, amo sad financije. 
Poznata je stvar da svaka krava DNEVNO daje min. 15 litara mlijeka. S obzirom na kvalitetu mlijeka ostalih konkurenata, mlijeko vaše krave slobodno razrijedite. Nakon razrijeđivanja dobivate cca. 20-25 litara mlijeka DNEVNO.  
Uzmimo prosjećnu cijenu mlijeka : 4,00 Kn (zbog lakše računice) i prosjećnu količinu mlijeka 25 litara. 
Po toj računici dobivamo čisti prihod od 100 kuna DNEVNO, što iznosi 3.100,00 Kn mjesećno. Ako imate 2 krave, to je naravno duplo, odn. 6.200,00 Kn. 
Kada se posao uhoda, slijedeća investicija je bik! Bik nam služi za dobivanje novih malih junica, a onda krava. Ako idete na kombinaciju sa bikom, ne zaboravite kasko osiguranje. 
Kada vam se broj krava poveća, povećat će se i prodaja i prihodi, ali će vam se smanjivati prostor. Morate kupiti drugi prostor. Zbog uštede u transportu mlijeka, poželjno je da krave budu smiještene što bliže centru. Kao potencijalna lokacija je Vjesnikov neboder na čošku Ljubljanske i Savske. Znano je da taj neboder ima i teretni lift i garažu, tako da možete neprimjetno dopremiti krave u garažu i teretnim dizalom na željeni kat! Postoji mogućnost da se one škude iz društva za zaštitu životinja počnu buniti i prosvjedovati protiv smještaja krava u zatvorenom prostoru! Taj problem za početak krave možete okrenuti prema vanjskim zidovima i krave će moći uživati u prekrasnom pogledu na grad Zagreb. Kada skupite dovoljno sredstava, počinje informatizacija prostora za krave. Možete kupiti VR naočari za krave ili za svaku kravu kupiti flat screen i prikazivati alpske virtualne pašnjake! To je rješenje kako začepiti usta ovim škudama iz društva za zaštitu životinja. 
Uzmimo za primjer da u roku 5 godina, imate 50 krava... 
Formula za izračun prihoda je broj litara dnevno x broj krava x cijena po litri x 30 dana. 
Primjer: 
25x50x4x30=150.000,00 Kn mjesečno. 
Koja udruga bi propustila priliku da ima mjesečne prihode u iznosu od 150.000,00 Kn?! 
Za sve detaljnije informacije slobodno me kontaktirajte putem maila! Ako se pokaže interes u bližoj budućnosti ću vam objasniti kako proširiti prodaju na inozemno tržište! 

Autor: Čop

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis