Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Pravo na razmišljanje
13.11.2002.
Leov crtež samo za vas (članice sih-a) Pravo na razmišljanje 
 
Dragi izviđački prijatelji, eto javljam se tek sad jer su me pomalo (opet) razočarala neka događanja. 
Svjedoci smo intenzivnih (po meni) negativnih pojava. Ja sam osobno pomalo već i frustriran s kontinuiranim provokacijama kao i najnovijim zbivanjima. 
U jednom gradu nekoliko jedinica odluči osnovati savez mimo saveza, dok u drugim gradovima savez niti ne postoji. U trećem gradu djeluje čak 5 jedinica koje se nazivaju izviđačkim, a nemaju nikakve veze s SIH-om. U četvrtom gradu osnuje se nova Udruga s predznakom izviđačka i odbije članstvo u SIH-u (zbog zakona i zavjeta, gdje se navodi- poštivanje boga), te dobije potporu lokalne zajednice. U petom gradu crkva zabrani djeci da idu na izviđače. U šestom gradu osnuju se dvije izviđačke jedinice: jedna od njih je katolička, te se obje upišu u SIH (Savez izviđača hrvatske), organiziraju natjecanja, surađuju, jednog dana osnuju i Savez izviđača (Stijeg skauta) grada.  
 
Pa dobro prijatelji dokle ćemo ići iz krajnosti u krajnost? 
Zar zbog novaca vrijedi žrtvovati izviđačko prijateljstvo, zar se zbog stajališta Uprave neke od građanskih udruga vrijedi odreći dobrobiti i povlastica za članove, posebno mladih članova i njihovih voditelja.  
Moj odgovor je NE! 
Zar još uvijek zbog svojih ne / vjerskih uvjerenja (oni su bezbožnici ili kod njih se navodi vjerovanje u boga) ili još gore novčanih uvjerenja ne možete uvidjeti što Vam SIH-pruža: 
poput, izviđačkih odora (svi ih imamo, ali vam i svi vjeruju da ste član SIH-e), oznaka na odorama (kad vas član pita kad će dobiti oznaku za 1 stupanj znanja ili vještarstvo kuhara), dobivate li popust za putovanje na izviđačku akciju vlakom, dobivate li literaturu (svijet skauta, bilten SIH-a, nove publikacije), jeste li pozivani na državna i izlučna natjecanja, igre poletaraca, orijentacijska natjecanja u drugim gradovima, školujete li vaše kadrove, školujete li sebe, putujete li na izviđačke seminare u Hrvatskoj i u Svijetu. Možete li ići na međunarodne smotre skauta u drugim državama. Imate li policu osiguranja za djecu na izletu kada se netko (da se nikad ni ne dogodilo) od njih polomi. Mogu li vaši članovi ići besplatno na logorovanje u suradnji s MUP-om (Vatrogastvo). Možete li davati svoje prijedloge, programe i utjecati na odluke vodstva SIH-a. Takvih povlastica ima sve više. 
Razmislite o ovome prije nego odbacite svoje članstvo u SIH-u, samo zbog nečeg što vam se ne sviđa. Pa na kraju krajeva izabrali smo i najnovije vodstvo.  
A zbog sličnih ne razmišljanja SIH još uvijek kotira u broju članstva, iako je trenutno najbrojnija mladeška organizacija u Hrvatskoj. I sami (WOSM) Svjetski skautski pokret priznaje samo SIH kao krovnu organizaciju (bez mogućnosti drugih saveza izviđača, čak ni katoličkih – jer je i AGESCII – talijanska skautska katolička organizacija članica WOSM-a) 
A što će biti s vašim članovima kada shvate što sve imaju članovi druge patrole (koji su članovi SIH-a) kada se slučajno sretnu na svojim izletima. 
 
Poručujem kako su Vam vrata SIH-a uvijek otvorena. 
<<<>>> 
Rado bih vam volio pomoći oko toga počevši od grada na kojem djeluje Udruga čiji sam član, ali dokle god ne izrazite takvu odluku to ne mogu učiniti, pa čak ni kad bih jednog dana postao pročelnik regije. 
Baš kao i na mojem crtežu, raspitajte se prije nego donesete odluku, a i kad je donosite neka pobjedi demokracija. 
 
 

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis