Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Volonterizam i financijske malverzacije
29.09.2002.
Pa eto pošto je početak novog rada već poodmakao imam štošta za reći.

Kao prvo da se izjasnim (kako mi poslije neki ne bi zamjerali)

Biti volonter meni je kao prvo čast. I nikad nisam tražio novac za svoj rad, jer ipak sam u radnom odnosu (iako bi plaće mogle biti i veće). U našim udrugama uglavnom se javljaju dva osnovna načina rada PRI ŠKOLI i PRI DOMU (za one sretnike koji si mogu priuštiti izviđačke prostorije) No u večini slučajeva se radi o jedinicama koje rade sa školskom djecom pri nekoj od škola.

No, da krenem nekim redom.Na forumu su se poćele javljati osobe, i doznavati kojekakve poražavajuće pojave koje u svakom slučaju mogu samo srozati ugled organizacije.

Kao prvo htio bih iskazati nepobitnu činjenicu kako su naše težnje okrenute prema zapadu.

Da li znate, recimo, da na tom istom zapadu VOLONTERI a ne PLAČENICI vode djecu...
Dali znate da ti isti volonteri skoro DUPLO plačaju svoje volontiranje na aktivnostima poput Jamborea.

Činjenica je da imaju i plačenih osoba, ali na gradskom, regionalnom i državnom nivou....
Ali isto tako imaju i mnogo VEĆI broj članova.

U državnim projektima recimo ne smijete potrošiti više od 25 % proračuna na isplate osobama zajedno s ostalim preduvjetima za ostvarenje nekog projekta, poštarine, impulsa, režija.

Pa zašto onda pričati o plačanju voditelja.
I dali je to zakonski pokriveno - pravilno bez ikakvih malverzacija.

Po zakonu svatko tko prima naknade mora i platiti porez državi (tako što će to unijeti u svoj PK-1, 2)

No protuzakonito je dati nekome i novac na ruke bez nekog oblika priznanice, računa...

Naši voditelji kada skupljaju novac za bilo što nose uplatnice, a i blagajnik mora preuzeti taj novac.

Tako da na kraju ispadne da moraš platiti i usluge knjigovodstvenom servisu koji svakoj Udruzi mora voditi računovodstvo... jer zakonom nije predviđena nikakva druga solucija. (nisam siguran jedino u ovu tvrdnju jer postoji mogučnost da osoba koja je obučena da radi financijska izvješća - DALI ta ista osoba može napraviti sve u zadanom roku, poput tromjesečnog izvješća državnom zavodu za statistiku, godišnje izvješće o financijskom poslovanju udruge... itd - pa je jednostavnije platiti - knjivodstveni servis, a dali je on sponzor ili vam naplačuje to je druga stvar.)

No znajte da i mi kao organizacija pored prava djece (u koje spada i plačanje) trebamo djecu naućiti da uzimaju račun od trgovaca, gotovinski račun (iliti R-1,2) ako je pitanje hitni izdatak za udrugu. A onda da za nas kao izviđačke udruge to nevrijedi to je besmislica.

No recimo da podržavam da članovi plačaju dio potrebnih sredstava Udruzi, pogortovo ako ona ima svoje izdatke poput održavanja prostorija, projekata i aktivnosti, nabave sredstava, poput šatora, izrade patrolne zastave...

Znaći moje stajalište je Da ali ako je zakonito (a što trebamo sve na kraju krajeva prikazati na našim godišnjim skupštinama...

Da zaključim izviđači nisu nikakva profitabilna organizacija - a pogotovo ne za STUDOŠE...
Stoga zaključujem da smo mi ipak VOLONTERSKA organizacija sukladna zakonu.

A pitanje volonterizma ne dovodim u pitanje da nije nimalo MODERNO, itekako je moderno.

I volio bih da več jednom prekinemo sa usporedbama bivšeg komunjarskog sustava: poput pionira i omladinaca, te onkvih radnih akcija - jer to stvarno nije dolično izviđačke organizacije.

Stoga preporučujem studošima da paze što rade, jer ako naleti nadležna institucija, neće samo njih čopiti već i predsjednika udruge (koji će vam toliko biti zahvalan da čete mu postati cura u zatvoru), ali će biti oštečena i sama udruga, a da ne pričam o moralnoj šteti prema Savezu izviđača hrvatske.

Dakle ljudi opametite se i PRESTANITE KRASTI.

Pozdrav
Leo

PS. Očekujem vaše reakcije na netu i vrlo rado ću se povesti u koštac s njima, ako nikako drugačije onda s financijskom institucijom.
Slika je samo moj odraz pogleda na trenutno razvijanje konverzacije na našem forumu.

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis