Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Što je to logor i čemu sve to.....
29.06.2002.
Vrijeme je intezivnih priprema za logorovanja. Svi negdje idemo. I to zovemo logorom. A je li to baš tako? Evo-pogledajte što je to PRAVO logorovanje, pa se smjestite. Jasno, svucite vašu poslovičnu ozbiljnost za rijetke prigode i navucite vašu uobičajenu svakodnevnu neozbiljnost. Inače nećete znati pročitati slijedeće redove...

Dakle, logorovanje je mjesto gdje vas tjeraju da radite ono što ne volite, a brane vam raditi ono što najviše volite. Ova je definicija dostatna da nekoga odvrati od logorovanja, ali naravno, ne i vas jer ste vi fajteri i nije vas strah istine. A istina leži upravo u toj jednostavnoj tvrdnji.
A koja je onda slast logorovanja ? Pa naravno, da koliko možete izbjegnete raditi ono što ne volite (a tjeraju vas), te da im koliko možete izmaknete nadzoru i radite ono što najviše volite.
Ako u tome nadmudrivanju izgubite skoro sve bitke, ipak ste dobili rat, jer vas se nisu riješili i bili ste na logoru, a na koncu, nemoguće je izgubiti sve bitke. Dakle, rat ste dobili, i poneku bitku. No ako niste otišli na logor izgubili ste i rat i logor. To je loše.
Tko izgubi logor - izgubio je godinu dana. Bolje je onda da ste tu godinu dana klošarili po gradu i kopali po kontejnerima, imali biste vise koristi i rezultata nego da ste radili u izviđačima a niste išli na logor.
No, ima i gorih stvari.... ali vam ih ovdje neću iznijeti...reči će vam ih već netko.

Ma naravno da se šalim. Pa vi ćete lijepo svi na logor na more - zar ne? EEE tooo su vam najbolji logori. Ništa se ne radi, uglavnom se kupate i idete u mjesto uvečer! Kakva logorska vatra? Kakav program!!?? TO je pravo logorovanje. NEEE nije to turističko ljetovanje. Jest da se na morskom logoru radi isto što rade i turisti, ali nipošto to nije turizam. MA KAKVI ! Vi ste izviđači - skauti ili kako već hoćete. Vi nosite uniformu, a turisti je ne nose i to je razlika. Kao da je to malo. Bože moj. Tko će turistima dati tako lijepu uniformu, a ? A vi je imate, pa kad vi i turisti zajedno zaronite i ribe se čude, ali prepoznaju odmah tko je pravi i tko im neće ništa, jer kad ugledaju uniformu - i ribe padaju u trans.

A oni idioti koji idu u šumu na logor...bah... to su budale. Tamo je vlaga, ima komaraca, ima zmija, medvjeda i .... to je prejednostavno - otići u šumu na logor...To svatko može. To - doći na neku livadu gdje nema ničega osim šume i potoka, i ponekog izvora.. Samo glupi pjev ptica. NEMA GLISERA I MOTORA I MNOŠTVA LJUPKE MALE DJECE NA LUFTMADRACIMA.
Samo te glupe ptice. I zatim - nista nije sređeno. Ma zamislite...SVE MORATE SAMI. Jaaa tamo ne bih išao.

Nemojte vjerovati onima koji vas navode na šumsko logorovanje. Pa da se još i izgubite...tko bi vas pronašao? Ili da morate svake večeri pjevati oko logorske vatre. A tko vas čuje!?!? Samo nekakve zvijezde i mjesec. I glupi zrikavci od kojih ne možete zaspati...Pa onda morate ići kod nekoga u šator jer ni on/ona ne mozže spavati. Pa onda skupa nadglasavate zrikavce. A postoji bojazan i da ćete se morati ljubiti pod mjesečinom. Znao sam jednog takvog, ljubio se pod mjesečinom pa su mu otkinuli ruku!!! Ali mu je ubrzo narasla veća i ljepša. Ali nije više ponavljao grešku...Sad se može i dalje držati za ruke s nekim, no ako se poljube....ode ruka. Gadno je to na logoru.

A tek oni što ostanu kasnije kraj vatre...kad već svi spavaju...uf..bolje da vam i ne pricam. Njima je dosao glavom i repom...ma nista, nista.... Ne trebate sve znati...a bili su dobri članovi...Samo..umijesto oko sebe gledali su u roj iskri koje su se dizale iz vatre k nebu pa nisu čuli....

Ona glupa izvorska voda nije nimalo poboljšana ovim krasnim klorom koji se inaće civilizirano stavlja u vodu. Kako je u šumi sve zaostalo.

I još vas natjeraju da napravite negdje u šumi svoj kutak, pa da u njemu s patrolom podalje od logora i prenoćite. MA TKO BI PAMETAN TO URADIO? I još sami da skuhate obrok!!!!! TO RADE MAME, A NE IZVIĐAČI...!!! Eto tako...
Ili pak da na samoći u šumi SAMI napravite svoj zaklon. Ma zamislite bezobrazluka...Kao - vi ćete to sami napraviti. Kao-vi ste za to sposobni.. naravno da niste, što oni misle o vama. Misle da ste sposobni ići u šumu na logor. Bože sačuvaj!!! More je život (more su koke...) , a ne šuma. Ono glupo zelenilo što tako napadno odmara oči...Svuda oko vas. Opkoljeni ste zelenilom. Napada vas...grize...

Ne slušajte nikoga, vjerujte instiktu - pijte Sprite.

I ne vjerujte u pjesmu "Šuma je izviđaču drug". Kakav drug, drugovi su nestali.

Eto, toliko o logoru. Ja na vašem mjestu ne bih išao, osim ako ne mislite da ste sposobni za to. A ako niste, ne može vam pomoci ni sam Zlatan Katic. Tako vam Zlatan pomogao...!

Pozdrav - Edi

IZJAVE VELIKIH LJUDI O SUMSKOM LOGOROVANJU:

- Logorovanje je dobro za onoga tko to voli. (nepoznati mislilac s kraja XX stoljeća)
- Logor je mjesto gdje počinje mašta, a nestaje hrana (mali pero. Toliko mali da mu i ime počinje malim slovom)
- Logor nas svagdašnji daj nam danas....(poslije je to moćni ceh pekara promijenio u kruh)
- Logorske noći divno ste sjale ....(Ray Charles)
- Aut logor aut korner (Brut, nakon Cezara)
- Logor noćas mora pasti...(grafit iz Kumrovca)
- Logor je srušen ! Više ga nema! (kurir - vrhovnome komandantu)
- Al dogodine NOVI se sprema! (Vrhovni komandant kuriru - ne bi li mu ubio entuzijazam!!!)
- Kad bi se od zadovoljstva moglo letjeti, logor bi bio aerodrom (nerazumljiva poruka šumskog isposnika)
- Ako su šume naše najveće bogatstvo, tada su logori brilijanti koji ga krase (jeka iz ludnice)
- Logor bez logorske vatre je kao logorska vatra bez logora (User Robert Proboden Pao(el)
- Bolje šumovi u logoru nego logor u šumi (Fantom iz ekonomata hrane)
- Dooooodjiiii, doooodjiii....(potočna nebuza - to vam je isto sto i meduza, ali je meduza u moru, a nebuza u potoku, jezeru, rijeci....Elem, uhvati vas njezno za ruku i vukući vas u blato potoka govori prije navedene slatke rijeći i priča najljepše priče)
- Ja znam...(jedna planinka)
- Ja mislim....(nijedna planinka)
- Logor...to je....to je....to je....hmmmm...to se ne da riječima opisati (odgovor lošeg učenika pred zapanjenim profesorom)

Ako ovo nije dovoljno da vas odvrati, mogu se ja i potruditi....!

A sada something completely different!!! Its….

PJESMA O VODNIKU BAĆI I NOVOVJEKIM LOGORSKIM PROBLEMIMA U PRISTUPU PRORADI PROGRAMA

Vodnik Baća plete sad, još rukave
A igle mu lete u zrak
Jer pletiva je već nestalo, pa će džemper
Ostat nejednak

Logoru se bliži kraj, plaće Baća
Dal napravit vazu ću ja
Grnčarija je prava radionica za me
Il makramé, tko zna…?

Zašto platih “orla” tri, pa ne stigoh
Jazz-balet il klasični ples
Pa lijepljenje kolaža, zatim sunčana plaža
Moj je interes

Moj imenjak sjedi sam, pored rijeke
Zbog kapije plače na glas
Ma tko ga šljivi glupa, kakva drvena klupa
U gliseru je spas

Vodnik Baća polazi, sad na tečaj
Da postane instruktor jak
Al tečaj je u šumi, pa ga to vrlo buni
Taj truli šumski zrak

Zašto vrijeme nije sad za me stalo
Da izviđač mogu se zvat
Ma k vragu strane svijeta, šator prepun patenta
Moj puder je alat! ( i španga! )

Vodnik Baća mijesi sam žutu glinu
Pa plete, pa lijepi i tka (dugo u noć)
A možda jednog dana genijalno primjeti
Da šumom proć ne zna
(a i zašto bi???)

“orao” – donedavna glavna banknota na ovim prostorima – stomaraka – sada oko 50 Euroaua



Autor: pahuljica

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis