Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Legende i mitovi
05.06.2002.
Vjerujem da ću ovoga puta biti nešto (nijansu) kraći...hehehehe...

Imam prijedlog koji želim staviti pred svih vas uz nadu da će se ostvariti...

Prvo mali uvod:

Na kojoj bilo akciji da se sretnemo, dosta vremena poklanjamo (uzimamo) legendama i mitovima iz naših i tuđih jedinica. Prepričavamo ih i po više puta, a uvijek ih je lijepo čuti, pogotovo ako je pričalac vješt.
Isto tako dosta vremena trošimo na razmjenu iskustava o običajima koje imamio tijekom izvođenja akcija. Primjerice - netko na logoru ustaje urlikom USTANJAJEEE!!!!!, a netko pjevajući kruži logorom i pjesmom budi nesretne članove (prva opcija je obično humanija - znajući kako pjevamo).
Ali - činjenica je - svi imamo različite običaje. Ili slične. Ili iste?

Mi, današnji, izgubili smo dosta usmene predaje onih prijašnjih. Sve je to zameo vjetar vremena, mnoštvo tih lijepih i smiješnih situacija, zajedničkog veselja....
I naravno, gubeći pojam o običajima gubimo polako i onaj nekadašnji identitet organizacije.

Nitko neće proživjeti već proživljeno, međutim, zašto to već proživljeno ne bi bio cement kojim bismo našu organizaciju cemetirali, učvrstili, pomogli da se svaki njen član, znajući te legende i mitove osjeća ponosnim što je pripadnik takve organizacije...

U Sloveniji su na snazi kao jedan od temelja identiteta organizacije "Šege in navade". Ja bih to slobodno (jer ne znam baš slovenski, ali nešto razumijem) preveo kao "Šale i običaji".
Oni tome poklanjaju dosta pozornosti.

Pa, predlažem da iskoristimo tuđu izvrsnu ideju, i da identitetu naše organizacije pomognemo na isti ili sličan način (akoje to kod ans prije postojalo, ispričavam se, ali ne znam ništa o tome)

Predlažem da se na Scoutparku za to oformi poseban prostor tipa Foruma, na koji bi svatko mogao objaviti kratke pričice, anegdote i slično iz prošlosti svoje udruge (ili neke druge ako zna).
Predlažem da se takav prostor rasporedi na dva osnovna dijela - "Šale (legende, mitovi, priče, anegdote.....) i "Običaji". Ova dva osnovna prostora trebalo bi dalje dodatno rasporediti i organizirati po dodatnim temama (logor, zimovanje, izleti, sastanci...).
Istu bi stvar trebalo predložiti i Svijetu skauta, tako da u svakome broju objave neki prilog iz toga područja.

Dosta je stvari zapisano, ali ni blizu sve, još u Mi mladi.

Započnimo (nastavimo) jednu dobru stvar - obogatimo historijat organizacije knjigom koja bi mogla postai bestseller među članovima u budućnosti...a koju bismo svi zajedno pisali...

A da ne ostane mrtvo slovo na papiru, trebalo bi da SIH to motivira mjesečnim nagradama najuspješnijoj objvaljenoj anegdoti i običaju....

Što mislite o svemu tome ? Nadam se da ćete mi (nam) to reći na Forumu.
Svratit ću koji put...

Autor: pahuljica

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis