Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Sami naziv - razglabanje nepoznatog
10.04.2002.
Tranzverzala - longituda, trasa ili konvergenta

sva tri pojma su malo ispravna a malo neispravna.

Evo vam još teorije za razglabanje (da se i nazivi promjene dok se još nisu ustalili u naš svakodnevni riječnik.

Tranzverzala je zapravo najkrači put od jedne do druge točke (za to postoji hrvatska riječ - priječac) - kao i uvijek nisam siguran za tvrdo ili meko Č.
- stoga ako uzmemo to kao prečac u odnosu na različite visine i vrijeme prijeđenog puta mogli bi tvrditi i s pravom nazivati taj put transverzalom... no u skladu s značenjem pravca (možemo ga zamisliti i kao azimut iliti kurs),,, a to naš put svakako nije...

Longituda je pojam koji uglavnom vežemo za bilo koju okolišnu udaljenost... stoga je BB u pravu, ali i tu je kvaka ... jer se taj pojam koristi uglavnom za udaljenost ne definiranu pravcem... (mogli bi je definirati kao - okolni put- iliti oko kere na stražnja vrata)

Trasa je latinizam naše dobre riječi - put... ali je i u našem riječniku (trasiranje) i dobro bi opisao naš put.

Konvergenta je zapravo naj ispravniji naziv za prijeđeni put... tako je dobar da su i planinari pokušali preimenovati riječ transverzala u konvergentu... ali im nije pošlo za rukom jer se T... duboko ukorjenila u njihov specijalizirani riječnik... Konvergenta bi se komplicirano mogla pojasniti kao (promjenljivost) devijacija nepravilno prijeđenog puta od polazišta do odredišta... (starta do cilja)

- ali kao što vidite pokušavam Vam utuviti neke od lijepih hrvatskih riječi koje malo kada koristimo a trebale bi pisati i na našim skicama, radovima... pa i u novim priručnicima...

samo što bi me i u tom slučaju uvijek netko trebao lektorirati... ali o tom potom... več će me Ivana i Alf ispraviti

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis