Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Kolumna koja uzburkava mirnu površinu! (ili, Jugo će kažu, oni što vide...)
12.05.2006.
Evo, nakon dugo vremena, nagovorilo me da napisem par redaka. Kako je bilo neko zatisje i nije bilo nekih aktualnih tema o kojima mi se dalo pisati, nekako sam tek sada dobio inspiraciju da se malo osvrnem na temu ove naše čuvene 8. Smotre. 
 
Dakle, otprilike povijest Smotre znate, koliko se meni čini, Smotra je od samog početka osuđena na propast! Te prebaci za godinu dana, te promijeni mjesto, te opet prebaci za godinu dana...i tako do smrti! Smotra je trebala biti oe godine, i ja sam prihvatio da ću biti dio te Uprave, na bilo koji način, da me g Petrović ne ispravlja. Od samog početka, tu je nešto smrdilo, i išlo naopako, ali ajde, nema veze, ajmo to odraditi i dosta! Kada se nakon dosta vremena opet počelo sa sastnacima, skuzio sam da tu nema kruha i htio sam se povuci, dati ostavku ili jednostavno otici iz te Uprave. Neznam kako bi to tocno nazvao, da ne upotrijebim krivi termin, da g. Petrovic nemora intervenirati! I taman kada sam se htio javiti za rijeć i reci da NEĆU više (u tijeku je bila žustra rasprava, svi su se lagano htjeli povići iz sranja), moj PRIJATELJ Ćele, se javio za rijeć i počeo monolog koji mi je izmamio suze! Nakon poduljeg govora ispalo je da je vise nitko nije za Smotru! Kada je moj prijatelj ostao sam rekao je „jeb.. vas sve! Ja ću biti načelnik smotre. Ja ću SAM napraviti tu Smotru!“ U tom trenu, sam ja kroz suze uzviknuo, „Nećeš, ja ću s tobom, do kraja!“. Svima je suza bila u oku, i napravljena je NOVA uprava Smotre (ja sam bio unutar resornog ministarstva navedene uprave, u pod odsjeku pri resoru osiguranja, da netko ne bi morao intervenirati.) 
Rad je počeo. Brzo, jednostavno, efikasno! Pao je dogovor, „UKOLIKO DO 15.03.2006. NE BUDE 300 PRIJAVA I UPLATA, UPRAVA PODNOSI KOLEKTIVNU OSTAVKU“. Došao je i taj dan, nažalost brojka 300 nije bila niti blizu! Ljudi koji su bili zaduzeni za brojno stanje, su lagali, muljali i slicno oko tog broja. Moj prijatelj je bio u nedoumici, da li da se podnese ostavka ili ne. Takvu situaciju ne bi poželjeo nikome, čak ni onima koje sam spomenuo u textu! . Moj prijatelj je odlučio, idemo dalje...nažalost u tom trenutku je i meni i drugima koji ga cijene, jako pao u očima, sam sebi je pao u očima, bio je očajan! Ali, bilo, pa proslo. I danas nam je prijatelj i drag nam je! :-b 
Broj prijavljenih i uplata, je i dalje upitan, u magli, zakukuljen u tajnim pretincima...zašto?!?! Nitko to nezna i nikad neće saznati. A ako slučajno netko sazna, neka šuti, da ga ne proguta mrak! 
Neki petak, nedavno, bio je OPET sastanak za tu Smotru. Sastanak je traja 4 sata, 4 sata dragocijenog vremena bacili smo u đubar! Ćele je dao ostavku i postavljalo se pitanje „Da li 8. Smotra ide ili ne?“. Naravno, kao što pretpostavljate, odgovor nismo dobili! Moje mišljenje (ali i nekih drugih koje ne bi spominjao) je da daljnje forsiranje održavanje te smotre je isto kao i poticanje samoubojstva! Slazem se da bi za one koji su se prijavili na vrijeme i na vrijeme uplatili taxu, da bi trebalo napraviti aktivnost, ali ne Smotru! Onaj koji forsira da se ta čuvena 8.smotra održi pod svaku cijenu, po meni ima neki vlastiti interes u tome. Jel održavanjem aktivnosti za prijavljene (tabor, zajednički tabor, ljetovanje, kamp...) je ok. Radi se u vlastitom aranžmanu, sa tehničkom i programskom potporom najjače od prijavljenih Udruga, ALI vlastitim financijskim sredstvima (prikupljenih iz vlastith rezervi, donacijama udruzi, taxama članov i sl.). Ukoliko se isforsira da ta aktivnost ide pod nazivom 8.Smotra SIHa, u to su uključena financijska sredstva SIHa, odn. NAŠI nofci. Potrošiti dosta naših novaca, na nešto kaj baš i nema sretnu budućnost, mislim da je preseravanje, dosta rizično i hrabro! Ali, o svemu tome, ima tko će brinuti, osobe, ustanove i tak...:-). 
Navodno, na Saboru će se razgovarati o 8. smotri, ali pretpostavljam da će se točka dnevnog reda vrlo lukavo nazvati, kao npr. INFORMACIJA, tako da neće biti moguće ništa napraviti, osim pripremiti ručnike, sandale i idemo na more! A ako se to desi...bolje nam je privatizirati SIH, biti će puno jednostavnije! A ak će Smotri faliti novaca, neka se nadležni jave SIZu i zagrebačkim udrugama, mi ćemo dati, mi imamo nofce! 
Čak sam čuo da i Markač ima neke veze kod raznih sponzora i donatora, pa pitajte njega, vjerujem da može pomoći! A o Zlatanu da ne pričam... 
Kaj bude biti će...I neka nam je, sami smo si krivi! 
 
Siguran sam da će ovaj članak/kolumna uzburkati situaciju i da ću primiti nekoliko poziva, nema veze. Ali ukoliko se desi da me moji prijatelji ne mogu više dana dobiti na mob ili mail, u mom uredu u prvoj ladici nalazi se bijela koverta sa svim informacijama o kojima nisam pisao, ali SVE će biti jasnije, i znati ćete tko me je maknuo!  
 
TKO SE BOJI VUKA JOŠ... 

Autor: Čop

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis