Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Lega drmni me jače…
30.06.2005.
 
 
Ja trenutno vidim jedan problem. 
Koji bih htio da svi zajedno riješimo. 
 
Debatna pitanja: 
 
- je jeli brđanin svaki stanovnik hrvatske… Možemo li se složiti da nije 
- ako je netko nekad davno dao svoj veliki doprinos izviđačkoj organizaciji i trenutno nije član SIH-a, jeli on brđanin… Možda ako ga ipak poštujemo pa ga iz tog poštivanja učlanimo u Savez kao počasnog člana neke od udruga… slažemo li se svi… Da naravno! 
- Ako nam se infiltrirao netko s kim smo se davno družili u izviđačima, sada zarađuje ajdemo reći tek toliko da ima dovoljno i za poneku izviđačku zabavu, no nije član Saveza i voli društvo nas budala koji smo ipak ravnopravni, ali za razliku od njega imamo nekih 60 setak kuna više od njega te se solidariziramo i učlanjujemo u Savez… Zaslužuje li takva osoba da ga nazivamo brđanom (brđankom)… Mislim da ne! 
 
Provokativna pitanja i direktni napadi: 
 
- Zašto se družimo s takvim ljudima koji su licemjeri iz razloga što ne žele dati članarinu Savezu: Moguće odgovore vidim trenutno kao:  
a) jer su u istoj stranci kao i (ja) ili stranci koju simpatiziram,  
b) jer se odazivaju na naše aktivnosti,  
c) jer su pametniji što se ne upliću u stvari kojima se mi trenutno bakćemo,  
d) baš me briga jer se ni ja ne sjećam kad sam je zadnji put platio 
 
Konkretne nepravde: 
 
Najzadnje događanje koje je uistinu bilo dobro pripravljeno je Smotra brđana SIH-a. 
Mogu shvatiti ako netko iz razloga navedenih pod rubrikom "provokativna pitanja i direktni napadi" pozove i druži se s nekom od neregistriranih jedinica, ali ne mogu shvatiti zašto ih neki organizator ima pozivati ili prihvatiti na akciju koju smatram službenom jer nosi priziv Saveza izviđača Hrvatske. Pogotovo iz razloga zato što takve aktivnosti državnog značenja (može i regionalnog) savez obično sufinancira makar simbolično… iz tog ispada da savez sufinancira sve građane hrvatske bez obzira na njihovo ne udruživanje u sih.. što se izravno kosi s statutom i pravilnicima gdje se izričito navodi u nekom smislu kao …"boljitak svojih članova"… Dakle organizatora se može pozvati na odgovornost bez obzira na visinu iznosa koju je primio ili nije za održavanje aktivnosti. 
 
Stvari i postupci koje netko može postupiti u slučaju navedenih nepravdi: 
 
- obavijestiti organizatora za takve sudionike (učinjeno) 
- napustiti aktivnost (nismo to mogli napraviti) 
- tražiti moralnu ispriku organizatora svim sudionicima zbog učinjene nepravde, te obvezu o nedozvoljavanju takvih propusta (trenutno u inicijalizaciji ovim manifestom) 
- prijaviti organizatora sudu časti SIH-a i zatražiti odluku uprave Saveza ili suda časti o povratu dodjele sufinanciranih sredstava za aktivnost.. tek toliko da se napravi reda (moj slijedeći korak ukoliko ne dobijem navedenu ispriku i obvezu organizatora) 
- prekid odnosa s jedinicom koja je organizirala takvu aktivnost s takvim sudionicima. (mislim da do tog ipak ne bi trebalo doći) 
- prekid odnosa sa SIH-om (isti komentar) 
 
Prijedlog rješenja jednom i zauvijek. 
 
- Iznošenje cijena za aktivnost unaprijed na Proglasu aktivnosti s klauzulom gdje treba stajati cijena aktivnosti je (tolika) od toga članovi saveza su oslobođeni plaćanja pristojbe u iznosu (npr 65,00 kn) što je iznos članarine članova 0 (nulte) izletničke družbe u koju će sudionik biti registriran po uplati kotizacije bez obzira dali je sudionik član neke od neregistriranih (izviđačkih, skautskih) udruga građana u savezu izviđača hrvatske (što ja smatram fer odnosom prema svim sudionicima koji zloupotrebljavaju taj naziv – koriste resurse namijenjene članicama Saveza za koje su se ipak izborili članovi saveza) 
- Svaki sudionik mora dokazati svoje članstvo (članskom knjižicom i ovjerom za tekuće vrijeme) ili potvrdom udruge s jamstvom da su svi sudionici "tekući" članovi saveza – što se može provjeriti u savezu. (tu problem predstavlja vrijeme održavanja aktivnosti- neradni dan u uredu Saveza, ali bi se i to moglo provjeriti na lozinkom sakrivenim stranicama Saveza – koja trenutno ne postoji) 
 
Nešto o mojoj frustraciji: 
 
- DA - suradnja s takvim jedinicama ali lokalno – ipak su oni građanske udruge, poput zelenih, planinara, crvenog križa, DVD-a itd – iako su i tu u nepovoljnijem položaju – fali im krovna organizacija koju svi ovi navedeni ipak imaju. Molim vas gdjeste vidjeli ijedan nogometni klub koji nije član hrvatskog nogometnog Saveza, pa lijepo vas molim uvažite moje frustracije, ili ih makar razmotrite, osudite. 
- NE – suradnji s takvim udrugama na regionalnom i državnom nivou osim ukoliko takvi sudionici ne pristanu na ovaj način sastavljanja kotizacije s registracijom pod izletničke družbe… ako im se ne sviđa neka se učlane kao udruga u Savez i neka se pobrinu da doregistracijom učlane sudionike u savez. 
 
I tu dolaze na kraj moje akreditacije. Aktivni rad kao kadar saveza započeo sam još davne 1988. godine ni rat me nije spriječio da radim u dobrobit saveza, niti da tijekom rata ne budem član SIH-a, kao neki koji sad više ne žele biti članovi, a u čemu se ja razlikujem od njih, jel ja smrdim ili sam glup jer sam član Saveza koji ipak dopušta ovakve situacije i uporno sve ostaje na isprikama tog istog Saveza, nakon svake moje reakcije na sudjelovanje takvih sudionika (ovo je moja 7 intervencija u zadnje 2 godine i sve se odnose na sudjelovanje jedne te iste građanske udruge) – moje strpljenje ipak ima toleranciju brojim do 10. A ipak moj položaj je nekog tamo povjerenika SIH-a za osječko baranjsku županiju, te sam poduzeo dosta razgovora s takvim udrugama i više nemam razumijevanja za njihove postupke. 
 
Darko Miklavčić- Leo 
 

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis