Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Ma, i neka !!!!
01.02.2005.
NAGRADA I/LI PRAVIČNA NAKNADA 
 
Znam da će mnogi ili barem neki značajni moji prijatelji unutar izviđačke organizacije opet skočiti u obranu izviđačke apolitičnosti, kao – nećemo politiku u svoju butigu, ali odmah na početku ističem da ova kolumna opet nema nikakve veze s politikom. 
Riječ je više o pravu i pravdi. Pravdi na pravdi Boga. 
 
Rekoh sebi jučer – Edi, daj više sruši tog Svetog Duju ! Prvo – blizu ti je, živiš kilometar zračne udaljenosti od njega, a drugo – koliko već tu bez veze samo STOJI i ZVONI! Beskorisno. Skamenio se i kenja zvukove po nama, zimi radi sjenu od sunca, ljeti se zagrije pa uvečer isijava…. Kakva niškorist ! Štetočina! Ma u pravu su bili oni koji su ga nazad 15-ak godina nešto malo gađali, pokušali srušiti s par granata s brodova…radili ljudima klikeri… a mi pizde još se bunili….  
 
Zašto ga ne bih srušio? Prema modernim europskim i svjetskim mjerilima, vjerojatno bih bio (pre)bogato nagrađen, a za taj nemjerljivi kulturni doseg i doprinos zacjelo bih dobio kakvog Nobela, naročito ako bih Duju srušio njegovim (Nobelovim) patentom - dinamitom… A čime bi drugo prosti siromah poput mene u ovoj zemlji i srušio takvu građevinu? Nema se granata u zadnje vrijeme… policija sve pokup`la… U akciji bolje mir nego rim….ili tako nekako…rat..pakt…grob..rob…i to… 
 
U zadnje vrijeme, moram priznati, ne razumijem ta europska mjerila, tu , kao, građanštinu, globalizaciju i to… Nikako da mi se sklopi u glavi, no to i nije problem-to mogu razumjeti oni pametniji od mene…tj-svi drugi. Ja malko zaostajem…što ću… 
 
I eto mene tako u razmišljanju nakon jedne vijesti koju sam čuo…kad – ILUMINACIJA! Prosvjetljenje! Palo mi na pamet ! Sad konačno sve to s Europom i globalizacijom razumijem jako dobro. Konačno sve ima smisla!!!!! Ako hoću biti netko i nešto u Europi, ako hoću da me nagrade, da me priznaju, da mi priznaju kvalitete-moram samo srušiti…recimoooo… SV. DUJU!!!!  
A ako bih slučajno htio nastaviti tim putem – mogu se zaletjeti i purgerima pomoći srušiti Katedralu, a onda malo Slavoncima u Đakovo, pa tamošnju katedralu… U Puli bih onako ko od šale rado porušio Arenu. I Augustov hram, onako usput…. 
Rado ću za malo svjetske pozornosti i toplog ljudskog aplauza skočiti do Eufrazijane u Poreč, pa ju neštedimice potkopati s par kutijica plastičnog…. Beskompromisno na braniku nove kulture sravniti Eufemiju u Rovinju… 
U Rijeci «nogirati» sv. Vida, u Zadru «pomrsiti račune» Stošiji i Krševanu, u Šibeniku «dovršiti» Jakova, u Trogiru «renovirati» Lovru/Ivana u dvodimenzionalno obličje i tako sve do Dubrovnika kojega ne treba rušiti. S Dubrovnikom ne treba ništa. Ne bih ga ni taknuo, jer ne volim «prepravljati» tuđa monumentalna djela ! Za taj doprinos je već nagrađen netko drugi. 
S 8 GODINA! 
 
Ante, Ante, daj se predaj! Pa vidiš šta te čeka-pustit će te smjesta, ispričati se za svoje zablude, poklonit će ti dvorac negdje u ujedinjenoj Europi, odvesti te zadnjim modelom Maseratija (ili što ti već bude po volji), dati džeparac da možeš svakodnevno kockati po Monte Carlu i tako….Nazvat će Parlament po tebi…. 
 
Čovjek zažali što nas nisu potpuno sravnili sa zemljom. Odmah bismo bili primljeni u Europu. Zašto? Pa di ćeš većeg i ljepšeg placa? S građevinskom dozvolom!!!!!! 
 
Dajte ljudi, potrudimo se svi zajedno u tome smislu u svojim sredinama. Da ne moram sam – podijelimo slavu svi skupa! Izviđači kao avangarda Novoga poretka!!!! 
Ruši lokalno – djeluj za globalno! 
 
«Svima po 8» !!!  
 
Ej – 8 godina!!!!! Baš smo prćija! 
 

Autor: pahuljica

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis