Logo
 Izbornik
 Kolumne Marka Engela
Spasite Jelku
19.12.2004.
Eh jesam vas prepo... 
Ali ništa manje ozbiljna tema - pokažimo da nam je stalo svojim primjerom 
- U nadolasku ovogodišnjih blagdana - svi smo svjesni velike količine posječenih stabala Jelke, smreke, kao i uvoznih stabala. Naši članovi su educirani te si već desetu godinu zaredom kupuju božićna stabla u kaljićima, nakon prezimljavanja ti borići se posade na nekom terenu zajednički, ili u vrtovima članova. 
No ono Bitno što bi htjeli iz iskustva preporučiti svim ostalim ekološki osviještenim građanima i izviđačkim prijateljima kako bi slijedili naš pozitivan primjer i znali upozoriti ili preporučiti ostale je slijedeći: Ukoliko kupujete stabla u kaljićima - imajte na umu da će vam ga trgovac u svakom slučaju prodati uz veliku priču... no morate upoznati pozadinu svega - većini stabala je korijen prekratko odsječen i drvce je strpano u mali kaljić kako bi izdržalo do sveta tri kralja. Dobronamjerna preporuka je da ipak kupite svoj borić visine 1 - 1,8 m u rasadnicima - gdje ga možete vjerojatno i sami iskopati ili barem nadzirati iskapanje, a u krajnjem slučaju ako drvo ne preživi - znate kome se možete obratiti. Minimum korijena koji je inače dublji od visine mlade jelke koji mu je potreban za preživljavanje je 1/3 visine - pa se morate pobrinuti za kaljić dubine oko min 60 cm i širine barem isto toliko. 
Kad ste ga kupili ne smijete ga odmah staviti u toplu sobu, ostavite ga barem 24 h u zaštićenom prostoru-amfortu (hodniku). Potom u sobu ali podalje od radijatora i grijalica, trebate ga zalijevati jednom u dva dana na tacnu ispod kaljića. Kad blagdani završe, opet ga ostavite tjedan dana u amfortu, a tek onda u hladniji prostor (može ostati i dalje u amfortu) koji je prirodno osvijetljen poput nekih podruma zgrada ili plasteniku. Na proljeće ga možete zasaditi u svom vrtu, ukoliko nemate mjesto za sadnju, organizirajte ga, a ako ste s područja Osijeka možete nam se javiti i zajedno ga s nama na nekoj lokaciji i zasaditi. 
Pozdrav, čestit Božić i uspješna Nova 2005. svim ljudima dobre volje od  
Udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka 
Tajnik udruge: 

Autor: Leo

Kontaktiraj kolumnistu! Verzija za ispis