Logo
 Izbornik
 Baza igara
Izviđački nogomet
Ispravnim odgovorom na pitanje osvaja se teren i na kraju zabija gol
• Osnove
Vrijeme
izvođenja:  
Od 5 do 60 minuta
Broj igrača:   Od 6 do 22 igrača
Lokacija:   Svejedno
Tip igre:   Tihe igre
Pogodno za:   poletarce

izviđače

istraživače

brđane
• Oprema
• Lopta ili neki drugi predmet 
 
• Pripremljena pitanja
• Opis
Članovi se podijele u dvije ekipe i posjedaju po podu u rasporedu kao igrači na nogometnom terenu. Kako točno, to ovisi o broju igrača, ali svakako, golman sjedi sam, a ostali u paru po jedan igrač iz obje ekipe, tako da se formiraju linije obrane, veznog reda i napada. Redova može biti i više, ovisno o broju igrača. 
 
Ekipa koja započinje igre određuje se bacanjem novčića ili nekako slično i njen golman dodaje loptu svom igraču u prvom redu ispred njega (obrani). 
Predvodnik postavlja pitanje i ako igrač odgovori, njegova ekipa ostaje u posjedu lopte i on je može dodati igraču u sljedećem redu (veznom). 
Opet se postavlja pitanje, i tako dok lopta ne dođe kod napadača. 
Napadač sada "puca" na gol, tako da LAGANO doda loptu protivničkom vrataru (pazi, klinci su skloni stvarno napucati loptu). Predvodnik postavlja pitanje vrataru i ako on ne odgovori, primio je gol, a ako odgovori, obranio se i započinje napad svoje ekipe. 
 
Ako netko od igrača ne odgovori na pitanje, izgubio je loptu i preuzima je protivnički igrač koji sjedi do njega, i kreće u napad. 
 
Redovi se ne smiju preskakati, dodavati se smije samo igraču u prvom redu ispred sebe. 
 
Može se igrati tako da igra traje određeno vrijeme ili do nekog dogovorenog rezultata. 
Da bi igra bila fer, pitanja je dobro razdvojiti u skupine po letovima, tako da svatko odgovara na pitanja koja su prilagođena njegovom znanju. Na taj način mogu zajedno igrati i prvoletaši i trećeletaši, pa čak i zajedno s izviđačima. 
 
Varijanta koja traži manje pripreme je da igrači sami postavljaju pitanja. Dakle, kada igrač primi loptu, pitanje mu postavlja protivnik koji sjedi kraj njega. 
No, onda igra obično zapinje na razmišljanju što pitati, pa se javljaju problemi je li pitanje fer, itd. 
Tako da preporučam prvu varijantu
Igru je objavio/la: Klodi (klodi@sk-marjan.hr)
SK Marjan