Logo
 Izbornik
 Članak
Izviđači «Slavonskog hrasta» obilježili Dan planeta zemlje i Dan Svetog Jurja
Članovi Udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka na zanimljiv su način obilježili dva značajna datuma: Dan planeta Zemlja i Dan Svetog Jurja.
25.04.2017.

Mnogi možda ne znaju, ali Svetog Jurja slave, kao svog zaštitnika, skauti u cijelom kršćanskom svijetu. Doista nije bilo bolje prigode da se obilježavanje ova dva datuma spoje u jednodnevnom odlasku u prirodu kako bi izviđači naučili nešto novo i učinili nešto korisno. Z

a mjesto provedbe programa odabran je Erdut i poučna staza oko Erdutske gradine kao dio zaštićenog krajobraza. Prigodno obilježavanje Dana planeta Zemlja, organizacijom tematskih aktivnosti u Erdutu za «hrastovce» je već tradicija koju u kontinuitetu podržava Agencija za upravljanje prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Ne baš najbolje vremenske prilike nisu obeshrabrile pedesetdvoje članova udruge svih uzrasta, zajedno s nekolicinom roditelja i učitelja da provedu cjelodnevni program pod nazivom «Izviđačka učionica u prirodi». Osječkim izviđačima pridružilo se i 45 njihovih vršnjaka iz prijateljskog grada Tuzle.

Zanimljivi programski sadržaji pripremljenih radionica provedeni su kao dio cjelogodišnjih projekata «Djeluj pozitivno – nisi sam» koji se provodi uz potporu Grada Osijeka i «Zelena dobra djela» koji je podržala Osječko-baranjska županija. U Erdutu, izviđačima su bili domaćini članovi Lovačkog društva «Srndać». Na prostoru lovačkog doma, uz obalu Dunava, organizirane su tematske radionice na kojima su izviđači savladavali znanja i vještine vezan uz zaštitu prirode, kuhali čaj od koprive, uvježbavali podizanje šatora i paljenje vatre, obilazili poučnu stazu i upoznavali biljni svijet.

Aktivnosti na prostoru lovačkog doma završile su uobičajeno odličnim izviđačkim grahom koji su pripremili volonteri Slavonskog hrasta. Vrhunac uzbuđenja bilo je svečano polaganje izviđačkog zavjeta kod Erdutske kule. Ovim svečanim činom dvanaest novih članova primili su marame i tako, uz čestitke starijih drugova i roditelja, postali pravi izviđači. Prije povratka, izviđači su se s poštovanjem, paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Erduta, sjetili mještana koji su dali svoje živote u obrani domovine.


 
Objavio: infoSIHteam
 
Verzija za ispis