Logo
 Izbornik
 Članak
BP day - dan sjećanja
Na današnji dan rođeni su Lord Robert Baden Powell, utemeljitelj svjetskog izviđačkog pokreta i njegova supruga Olave, prva predsjednica ženskog izviđačkog saveza.
22.02.2017.

Sir Robert Baden Powell i njegova žena Oliva rođeni su na isti dan, 22. veljače, te se od 1926. ovaj datum slavi i obilježava u obje svjetske izviđačke organizacije na poseban način. Poznat je i pod nazivom BP Day (Be Prepared – Budi pripravan), odnosno Thinking Day – Dan sjećanja.

Kako je sve počelo…

Prije mnogo godina, jedan je dječak volio život u prirodi, često je šetao, pecao, kampirao, penjao se po drveću, pratio tragove… Zvao se Rober Stephenson Smythe Baden Powell.

Po završetku školovanja, pridružio se vojsci i postao časnik. Služba ga je dovela u Južnu Afriku, gdje je – zahvaljujući svojoj snalažljivosti i brojnim vještinama izvojevao mnoge pobjede.

Vrativši se u rodnu Englesku, saznao je da je prozvan herojem zbog svoje hrabrosti. Uskoro je napisao knjigu opisujući vještine kojima je u Africi naučio svoje vojnike. Pisao je o tamošnjim dječacima koji su mu pomagali prenoseći poruke, pružajući prvu pomoć ranjenima i na mnoge slične načine… U tome je prepoznao želju dječaka da čine nešto korisno, da aktivno doprinesu svojoj zemlji, njihovu želju za avanturom.

Godina 1907. godina smatra se godinom utemeljenja Skautskog pokreta, naime te godine je Robert Baden Powell organizirao pokusni kamp za 20-ak dječaka, točnije 1.8.1907., na otočiću Brownsea u Engleskoj. Potaknut oduševljenjem dječaka koji su sudjelovali na kampu, napisao je knjigu Scouting for Boys (Izviđaštvo za dječake).

Lavina je krenula…

Skautizam se zapanjujućom brzinom proširio cijelim svijetom i tisuće dječaka željelo se pridružiti pokretu. Vizionar Robert Baden Powell nakon osnivanja Skautskog pokreta za dječake, osniva 1910. godine Ženski Skautski pokret i u potpunosti se posvećuje Skautizmu. 

1920. godine susreće svoju buduću suprugu, 30 godina mlađu Olave, koja mu se u potpunosti pridružuje u razvijanju Skautske ideje. 

1920. godine Robert Baden Powell postaje Predsjednik Svjetskog Skautskog Pokreta, a 1930. godine Olave Baden Powell Predsjednicom Ženskog Skautskog Pokreta. Oboje su rođeni na isti dan, 22. veljače, te se od 1926. godine ovaj datum slavi i obilježava u obje Svjetske organizacije na poseban način… Poznat je i pod nazivom BP Day (Be Prepared – Budi Pripravan), odnosno Thinking Day…

Danas u svijetu ima više od 40 milijuna izviđača, mlađih i starijih, i to u 216 zemalja svijeta. 

  • 164 zemlja ima službenu nacionalnu izviđačku organizaciju (Savez izviđača te zemlje). Najnovija članica je Rusija, koja je pristupila WOSM-u 1.10.2000. godine
  • Skautizam postoji još na 26 teritorija, kao ogranak Nacionalne Skautske Organizacije.
  • U 24 zemlje svijeta skautizam postoji, ali u tim zemljama nije formirana Nacionalna Skautska organizacija, tako da te zemlje još nisu članice WOSM-a.
  • I za kraj spomenimo da skautizam ne postoji ni u kakvom obliku u svega 5 zemalja svijeta. 

B.P.-jevo pismo ogulinskim skautima 1923. godine

Ogulinski izviđači dobivaju odgovor na poslanu čestitku povodom B.P.-jevog rođendana. Pismo je objavljeno u “SKAUT-u” iz 1923. god.

Savez izviđačkih (skautskih) organizacija London, S. W. 1. 26. veljaće, 1923. Hrvatskim izviđačima

"Uistinu mi je drago čuti se s vama, moja braćo hrvatski izviđaći, vrlo sam vam zahvalan na čestitkama pvodom mog rođendana. Vrlo me se dojmila Hrvatska dok sam na biciklu prolazio kroz vaš kraj u ranim danima biciklizma. Vrlo mi je drago što sad Hrvatska ima svoju izviđačku organizaciju i u skladu s tim želim vam mnogo uspjeha i dobro logorovanje.

Iskreno vaš, Robert Baden – Powell osobno"

Powellovo oproštajno pismo

"Dragi skauti,

Imao sam vrlo sretan život i želim svakome od vas, također da ima tako sretan život. Vjerujem da nas je Bog stavio u ovaj veseli svijet da budemo sretni i uživamo život. Sreća ne dolazi od toga da je netko bogat, ni samo što je uspješan u svojoj karijeri, a niti od prepuštanja užicima. Jedan korak prema sreći je učiniti sebe zdravim i snažnim dok si dječak, tako da možeš biti koristan i da možeš uživati život dok si čovjek. Proučavanje prirode pokazat će ti koliko je izvanrednih i lijepih stvari koje je Bog stvorio na svijetu da bi baš ti uživao. Budi zadovoljan s onim što imaš i učini s tim najbolje što možeš. Gledaj na svijetlu stranu stvari umjesto na onu mračnu. Ali, stvarni put do sreće je davanje sreće drugim ljudima. Pokušaj ostaviti ovaj život malo boljim nego što si ga našao, a kad dođe tvoj red za umiranje, možeš umrijeti sretan, uz osjećanje da svakako nisi potratio svoje vrijeme, već učinio najbolje što si mogao. Budi pripravan za to da živiš sretno i umireš sretno..."

 

Sretan vam BP dan...


 
Objavio: Dampas
 
Verzija za ispis