Logo
 Izbornik
 Članak
Arheologija? Što je to zapravo?
Članovi družine „Okićke vrane“ iz OI „Kamengrad“ prvi su imali čast odslušati predavanje gospodina Ozrena Domitera iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji je izviđače posjetio u Svetom Martinu pod Okićem u utorak 14. veljače i razriješio neke zablude vezane uz arheologiju.
20.02.2017.

Mislili su da im je poprilično jasno što i kako arheolozi rade te da tu nema puno neke filozofije. Ispalo je da tome baš i nije tako. Gospodin Domiter objasnio je izviđačima što je zapravo arheologija, kako se vrše arheološka istraživanja, kako arheolozi uopće znaju gdje tražiti nalazište, kao i koliko je to zapravo delikatan i kompleksan posao. 

Donio je i replike nekoliko najpoznatijih izložaka Arheološkog muzeja; Vučedolsku golubicu/jarebicu i glavu slavne „Solinjanke“. Izlošci su posebno oduševili prisutne, jer su mogli dotaknuti i pobliže detaljno proučiti ono što u muzeju mogu vidjeti samo iza zaštitnog stakla. Neki su iskoristili priliku te gospodinu Domiteru prezentirali svoj rad sa sata povijesti vezan uz arheologiju; grobnicu faraona napravljenu od gline.

Za kraj su pokušali napisati svoja imena i prezimena na "egipatski" način pomažući si listićima s hijeroglifima. Uvidjeli su kako to i nije baš lak zadatak te koliko su se nekad davno ekipatski pisari namučili radeći svoj posao.

Dogovoren je sljedeći susret u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a rodile su se i ideje za neke buduće radionice. 


 
Objavio: HM
 
Verzija za ispis