Logo
 Izbornik
 Članak
Izviđači "Slavonskog Hrasta" obilježili Dan planeta Zemlje i Dan svetog Jurja
Članovi Udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka na zanimljiv su način obilježili dva značajna datuma: Dan planeta Zemlje i Dan svetog Jurja.
26.04.2016.

Mnogi možda ne znaju, ali Svetog Jurja slave, kao svog zaštitnika, skauti u cijelom kršćanskom svijetu.

Doista nije bilo bolje prigode da se obilježavanje ova dva datuma spoje u jednodnevnom odlasku u prirodu kako bi izviđači naučili nešto novo i učinili nešto korisno.

Tako je sedamdeset članova udruge svih uzrasta, zajedno s nekolicinom roditelja i učitelja provelo dio cjelogodišnjeg projekta "Izviđačka učionica u prirodi".

Zanimljivi programski sadržaji obuhvatili su, između ostalog, i obilazak Kulturno-znanstvenog centra "Milutin Milanković" u Dalju gdje su se izviđači upoznali s djelom velikog znanstvenika.

Posebno je bilo zanimljivo vidjeti kako funkcionira Sunčev sustav i kako periodično nastupaju velike klimatske promjene.

Za najmlađe je domaćin, profesor Đorđe Nešić, organizirao zanimljivu igru u kojoj su poletarci igrali uloge planeta Sunčevog sustava i tako još bolje usvojili znanja o stalnom kretanju nebeskih tijela.

U drugom dijelu programa, u Erdutu, izviđačima su bili domaćini članovi Lovačkog društva "Srndać". Na prostoru lovačkog doma, uz obalu Dunava, organizirane su tematske radionice na kojima su izviđači izrađivali kućice za ptice od tikvica, kuhali čaj od koprive, uvježbavali podizanje šatora i paljenje vatre, obilazili poučnu stazu i upoznavali biljni svijet. Izrađene kućice za ptice postavljene su uz poučnu stazu čime su izviđači još jednom dali doprinos zaštiti u čuvanju prirode. Vrhunac uzbuđenja bilo je svečano polaganje izviđačkog zavjeta kod Erdutske kule s koje se pruža na obale Dunava.

Ovim svečanim činom dvadesetsedam novih članova primili su marame i tako, uz čestitke starijih drugova i roditelja, postali pravi izviđači.

Prije povratka, izviđači su se s poštovanjem, paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Erduta, sjetili mještana koji su dali svoje živote u obrani domovine. Prekrasan subotnji dan prebrzo je protekao tako da svi željno iščekuju sljedeću prigodu i nove aktivnosti.


 
Objavio: Dampas
 
Verzija za ispis