Logo
 Izbornik
 Članak
«Kiša meteora» ili «Suze Svetog Lovre»
Tijekom noći 12/13. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina «zvijezda padalica» - perzeida. Ova neobična pojava je kod našeg naroda poznata i pod nazivom «Kiša meteora» ili «Suze Svetog Lovre».
11.08.2015.

Tijekom noći 12/13. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina «zvijezda padalica» - perzeida. Ova neobična pojava je kod našeg naroda poznata i pod nazivom «Kiša meteora» ili «Suze Svetog Lovre». Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba. Članovi udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka, u improviziranom kampu na jezeru «Bajer» u Gradskoj četvrti «Jug 2», organiziraju radionicu promatranja ove lijepe i neobične pojave na noćnom nebu. Izviđački kamp će biti dostupan od 20.3o sati 12. kolovoza do 8.oo sati 13. kolovoza. Promatranje neba biti će moguće pomoću nekoliko teleskopa i dvogleda koje su pripremili organizatori. Osim uživanja u «svemirskom» ugođaju, prisutni će moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijet astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice će biti Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor-asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Programski sadržaji radionice dio su cjelogodišnjeg projekta «IZVIĐAČKA UČIONICA U PRIRODI» koji izviđači «Slavonskog hrasta» provode uz suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

Onima koji budu željeli provesti noć u šatoru biti će potrebna vlastita vreća za spavanje, poneki sendvič i bočica vode. U svakom slučaju: svi su dobro došli !


 
Objavio: infoSIHteam
 
Verzija za ispis