Logo
 Izbornik
 Članak
Povodom Dana planeta Zemlje (22.04.2015.)
Savez izviđača Rijeke organizirao je za svoje članove obilazak zvjezdarnice i planetarija na Sv. Križu.
25.04.2015.

Program je bio podijeljen na dva predavanja i prezentaciju.

Prvo smo u sklopu zvjezdarnice slušali predavanje o povijesti letenja čovjeka u svemir, razvoju svemirskih letjelica i svemirske postaje sa stalnom ljudskom posadom, spuštanju raznih rovera na planete i komete koji služe za istraživanje svemirskih tijela, nastanku Svemira te pronalasku mogućih oblika života. Između ostalog, naučili smo zašto je pas Lajka dobila to ime, što je sve slano u svemir prije nego li je poslan čovjek (npr. vinske mušice), kako je tekao razvoj i što nas čeka u bližoj budućnosti svemirskog programa, koja je najnaprednija letjelica koju je čovjek napravio, koji poznati ljudi su obilježili razvoj odlaska u svemir i sl.

Drugi dio se održao u planetariju gdje smo pogledali film pod nazivom Carstvo svjetlosti, o nastajanju i umiranju zvijezda i planeti, ulozi čovjeka u priči oko Svemira  te kako je od špiljskih crteža i vatre evoluirao da se može otisnuti u Svemir i sletjeti na Mjesec, slanja raznih modula koja desetljećima lutaju bespućima Svemira i šalju signale i slike na Zemju.

Na kraju predavanja učili smo kako pronaći na zvjezdanom nebu zvijezdu Sjevernjaču, Velikog i Malog medvjeda, Mliječnu stazu te ostale zvijezde i sazviježđa.


 
Objavio: infoSIHteam
 
Verzija za ispis