Logo
 Izbornik
 Članak
19.5. Dan izviđača – Izviđači pomažu Slavoniji
- izviđačka ruka pomoći za krajeve pogođene poplavama - 
 
Svake godine, hrvatski izviđači 19. svibnja obilježavaju kao Dan izviđača, prema datumu obnove izviđačke organizacije u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Ove godine svoj dan obilježit ćemo pomaganjem drugima – stanovništvu u krajevima pogođenim poplavama. Izviđačke udruge širom Hrvatske pokrenule su prikupljanje pomoći za stanovništvo u krajevima pogođenim poplavama. Posebno smo ponosni na volontere iz izviđačkih udruga iz Novske, Slavonskog Šamca i Otoka kod Vinkovaca, koji su se uključili u izgradnju nasipa u okolici svojih mjesta.
19.05.2014.
Samo u nedjelju (18. svibnja), oko 20 izviđačkih udruga prikupilo je više od 10.000,00 kuna za nabavku higijenskog pribora, hrane te potrepština za bebe. Oprema je u nedjelju u kasnim satima isporučena u Osnovnu školu Josipa Lovretića u Otoku kod Vinkovaca, gdje se nalaze ljudi evakuirani iz Gunje i okolnih sela. Prikupljanje pomoći i nabavu opreme organizirali su Savez izviđača Hrvatske i Savez izviđača Zagreba, dok upute s terena pružaju voditelji iz lokalne izviđačke udruge, Odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka pored Vinkovaca. Tri izviđačka volontera iz Zagreba koordinirala su nabavu i dostavu opreme. 
 
Splitski skautski zbor u ponedjeljak (19. svibnja) pokreće inicijativu „Izviđači Splita –Slavoniji“ kroz koju će tijekom narednog tjedna prikupljati opremu i pribor za stanovništvo pogođeno poplavama. Splitski izviđači će organizirati prikupljanje opreme na više mjesta u gradu te pozivaju sve građane Splita i okolice da se uključe u inicijativu. 
 
Izviđači iz Rijeke, Osijeka i mnogih drugih dijelova Hrvatske tijekom narednih dana pomagat će u prikupljanju opreme koja će se prema potrebi upućivati u krajeve pogođene poplavama. Prvi transport opreme kreće u srijedu (21. svibnja) iz Zagreba. Daljnje informacije možete pratiti na: 
 
www.scouts.hr. i facebook page : scouts.hr 
mrežnim stranicama saveza.  
ili  
facebook stranici saveza.  
 
Kontakt: 
Ured Saveza izviđača Hrvatske (Zagreb) – Bojan Smode 091.363.9943
 
Objavio: infoSIHteam
 
Verzija za ispis