Logo
 Izbornik
 Članak
Tajna izviđačke žute kartice
Do a good turn daily....
27.03.2014.
Kada sam na stolu jednog splitskog kafića naletjela na žutu karticu s natpisom Do a good turn daily, nije mi ni palo napamet da izviđači imaju svoje prste u tome. Razgovarala sam s Jasnom Milašinović, dugogodišnjom volonterkom izviđačke organizacije. 
 
Riječ izviđači ili, kako ih se još naziva, skauti, rijetko će koga asocirati na humanitarni rad; komentar koji mnogo češće dobiju jest Vi kao nešto izviđate?! 
 
Kada sam na stolu jednog splitskog kafića naletjela na žutu karticu s natpisom Do a good turn daily, nije mi ni palo napamet da izviđači imaju svoje prste u tome što sam saznala posjetom Facebook stranice. Kako sam i sama dugi niz godina izviđač, znala sam gdje potražiti odgovor na pitanje što se krije iza cijele priče. 
 
Razgovarala sam s Jasnom Milašinović, dugogodišnjom volonterkom splitske izviđačke organizacije, na funkciji načelnice O.I.P.-a (Odred izviđača pomoraca) Jadran i članice uprave SSZ-a (Splitski skautski zbor), koja je objasnila ideju iza žute kartice. 
 
Osvrnite se, možda žuta kartica pronađe upravo vas! 
 
- Misija izviđačke organizacije jest, među ostalim, pokušati ostaviti ovaj svijet malo boljim nego što smo ga našli, a kad dođe naš red za umiranje, možemo umrijeti sretni, uz osjećanje da svakako nismo potratili svoje vrijeme, već učinili najbolje što smo mogli. Tim SSZ -a u suradnji s Klubom istraživača X (splitski izviđači 16+) početkom prosinca 2013.g.pokrenuo je akciju pod nazivom Dobro djelo svaki dan (Do a good turn daily). Cilj akcije jest da se svaki dan napravi barem jedno dobro djelo jer to je ono što ovome društvu nedostaje. Žute kartice krenule su od nas, u nekoliko dana napravili smo niz dobrih djela i kartice ostavili na vidljivim mjestima u gradu. Sljedeća osoba koja pronađe tu karticu uzima je i postaje dio našeg malog projekta nastavljajući niz dobrih djela kaže Jasna te poručuje: – Šetajući ili ispijajući kavu po Splitu, osvrnite se, možda žuta kartica pronađe upravo vas! 
 
O tome što se sve radi u izviđačkoj organizaciji, Jasna kaže da bi mogla pričati danima. - Osim što izviđamo, izviđačka organizacija bogata je raznolikim programom, kako edukacijskim tako i odgojnim. Naš program priznat je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Imamo dosta predmeta kao što su topografija, meteorologija, upoznavanje domovine, poznavanje biljnog i životinjskog svijeta, pružanje prve pomoći... – nabraja Jasna i ističe da su im pored educiranja bitne i sportske aktivnosti, te vještine (kuhar, glumac, pjevač, novinar, likovnjak, signalist...), kao i projekti za dobrobit zajednice ( poput Vratimo Marjan djeci, Dječje selo za dječji osmjeh, 5. vod izviđača pomoraca Morske vile). 
 
Kad jednom postaneš izviđač, uvijek ostaneš izviđač! 
 
- Djeca i mladi uključeni u izviđače stječu nova znanja, vještine, socijaliziraju se, uče se samostalnosti, obavezama, nesebičnosti, redu i disciplini - kaže Jasna te dodaje: – Međusobno se odgajaju, uče se uspjesima i padovima, putuju, provode vrijeme u prirodi, druže se, upoznaju različitosti, dobiju jednu drugačiju dimenziju duhovnosti.. 
 
Jasna priča i da joj je rad u izviđačima odredio odabir fakulteta. – Po zvanju sam magistra primarnog obrazovanja ili, u prijevodu, učiteljica razredne nastave. Izviđači su mi odredili životni put. Mnogi me pitaju u čudu zar to sve radim besplatno. Svoje slobodno vrijeme provodim s djecom i mladima u izviđačima. To je moj drugi dom, drugi dio mene. Kad jednom postaneš izviđač, uvijek ostaneš izviđač! 
 
Izviđači su oživjeli Dječje selo na Marjanu 
 
Potaknuti lošim zatečenim stanjem Dječjeg sela na području Park šume Marjan izviđači su osmislili dva projekta da bi ga obnovili - Vratimo Marjan djeci 2009.g. i Dječje selo za dječji osmijeh 2010.g., i to uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i zaklade Kajo Dadić. Tijekom projekta postavili su nove klupe, sunčani sat, edukativno-zabavne stolove, obnovili su postojeće ogradu uredili prilazne puteve i okoliš, postavili su igre Memory i Školica. Ukratko, oživjeli su taj prostor i učinili ga privlačnim i djeci i ostalim građanima. 
 
Izvor: infozona.hr 
Tekst: Maja Bilić 
link članka: http://infozona.hr/news/tajna-izvidjacke-zute-kartice/6858
 
Objavio: infoSIHteam
 
Verzija za ispis