Logo
 Izbornik
 Članak
Jesenske igre poletaraca Dalmacije – Avantura u gradu Štrumpfova
* Jesenske igre poletaraca Dalmacije – Avantura u gradu Štrumpfova * 
U organizaciji Splitskog skautskog zbora, u nedjelju, 10. studenoga 2013. na Zvončacu u Splitu održane su Jesenske igre poletarca za sve poletarce i pčelice Dalmacije.
18.11.2013.
 
Tema ovogodišnje akcije bila je Avantura u gradu Štrumpfova koja je jako zainteresirala naše najmlađe. Ukupno je sudjelovalo 113 djece i 51 odrasli pratitelj i organizator iz OIP Jadran, OIP Spinut, OIP Brodosplit, SK Split, SK Marjan, SK Meje, UI Dugi rat, OI Omiš te skupina učenika iz OŠ Mejaši. 
 
Sve je započelo okupljanjem u 9:30 sati te Zborom svih poletaraca i njihovih pratitelja. Pozdrave je uputila Jasna Milašinović, načelnica akcije te je tijekom njezinog pozdrava došao i sam Papa Štrumpf s pismom u kojem je pisalo kako je Štrumpfeta oteta te je poletarci trebaju pronaći, a za sve to je krivac Gargamel.  
No, kako spasiti Štrumpfetu? Gargamel je napisao da poletarci trebaju sakupiti 100 zlatnika kako bi dobili zagonetku koja ih vodi do Štrumpfete. Djeca su odmah, puna adrenalina, odlučila proći sve radionice kako bi sakupila zlatnike i oslobodila Štrumpfetu. 
U gradu Štrumpfova bilo je 7 radionica. OIP Brodosplit je imao radionicu „Strane svijeta“, zamišljenu kao 4 paralelne radionice - Štrumpfastični kompasi, Snađi se Štrumpfe, Propuvani štrumpf i Bjelosvjetski Štrumpf. Djeca su uživala u ovoj radionici i naučila su mnogo korisnih stvari. OIP Jadran je imao radionicu „Tajno pismo“ u kojoj su poletarci spašavali pisma koja Gargamel krade te pisali šifrirana pisma kako ih Gargamel ne bi opet ukrao. OIP Spinut je imao radionicu „Otimanje čarobnih sastojaka“ gdje su poletarci morali doći do lonca Papa Štrumpfa i uzeti čarobne sastojke, a ako uspiju uzeti svih 5 sastojaka pobjeđuju. SK Marjan imao je 2 radionice - „Gargamelova juha“, odnosno čaj kojeg su poletarci pili kako bi vratili snagu za nastavak avanture te „Bijeg od Gargamela“, odlično napravljen poligon gdje su poletarci pokazali svoju spretnost i suradnju. SK Split je imao 2 radionice, „Štrumpfastična pomoć“ ili kako pomoći unesrećenom štrumpfu i „Štrumpfastični pikado“ gdje je svatko imao 5 strelica za pogoditi Gargamela.  
Sakupljene zlatnike poletarci su na kraju dali Čarobnoj gljivi koja im je otkrila uputu kako doći do dvorca gdje je zarobljena Štrumpfeta. Vrlo brzo poletarci su shvatili da je dvorac na obližnjem Sustipanu te su svi trčali do dvorca i na kraju sretni i zadovoljni uspjeli spasiti Štrumpfetu. Prigodno su na kraju podijeljene zahvalnice, a svaki učesnik je dobio i naljepnicu za uspomenu. Akcija je završena zajedničkom fotografijom i štrumpfastičnim pozdravom do iduće aktivnosti. 
Neke od izjava poletaraca o Jesenskim igrama: 
„Jako mi je lijepo i veseo sam što sam ovdje, najviše mi se sviđa pikado!“ Nikola - OIP Spinut 
„Umoran sam, cijelo vrijeme trčim okolo, fotografiram i snimam“ Ivo - SK Split 
„Lijepo je i interesantno sviđa mi se priroda te što se cijelo vrijeme igramo i što ima puno ljudi.“ Jaroslava - UI Omiš 
„Lijepo je, a najdraže su mi tajne poruke.“ Vanja - SK Marjan 
„Lijepo je i zabavno, uživam, jako je dobro, a najbolji je poligon!“ Toma - UI Dugi rat 
„Jako nam je zabavno i lijepo, najviše mi se dojmilo traženje biljaka!“ Paolo - OŠ Mejaši 
„Puno mi se sviđa, ali je najbolji poligon, uspjela sam otjerati Gargamela“ Lucija - OIP Jadran 
„Super nam je, tražili smo biljke i zabavili se!“ Stella, Rozarija i Lea s Hvara - SK Meje 
 
Marin Micunović, SK Split za infoSIHteam 
 

 
Objavio: infoSIhteam
 
Verzija za ispis