Logo
 Izbornik
 Ostavite poruku...
Na ovome mjestu možete ostavljati svoje poruke izviđačima širom Hrvatske, a i šire.
Ime:
Naslov:
Sadržaj
poruke:
    
Na ploči se trenutno nalazi 8643 poruka.
-5 -1 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 +1 +5
Sestra Bernardica
10.09.2003. 0:04
Brate Bernarde
pa mi smo onda iz istog plem...pardon-reda !! Ni ja ne jedem mesoždere. ubrajam li se ja u vegetarijance? Evo-dodat ću i kapulicu (fuj-ali za dobrobit čovjećanstva!) 
 
Lava ili tigra recimo još nisam probao. Mačke ionako taru Talijani...Oni nisu vegetarijanci.. 
Pizza sa mačjim šapama. Šapicama...hihihihihi... 
 
Doktore-vidim da ste verzirani u nekim područjima...možete s nama u kolo-ako po tim zvucima ne plešete...
Brat Bernard
09.09.2003. 21:01
o novcu i slavi
Sad znamo sestro di su nestali oni pusti novci za liječenje ovisnika... kupilo se janjetine! 
A znamo i tko je pravi ovisnik... o janjetini - aha! 
Za mene to ne vrijedi jer sam ja vegetarijanac. Ja ne jedem životinje koje jedu meso (a pogotovo kosti (vau-vau)).
Dr. Sakoman
09.09.2003. 17:56
Čarobni zvuci!
Jel to onaj zvk flap-flap...?
Sestra Bernardica
09.09.2003. 17:10
Ima tu nekih malih nesretnih netočnosti
1-ni u snu meso Novozelandskog janjca nema najkvalitetnije meso, jer bi u suprotnome slučaju mesari kod nas to naplaćivali puno više... Prava istina je da najkvalitetnije meso ima naše janje s otoka ili iz Zagore-gdje se najelo i ljekovitiog bilja i uz to soli koju vjetrovi s mora nanose na bilje...Nna Novom Zelandu nisu jeli našu janjetinu, a mi njihovu jesmo, pa stoga valjda ovakva tvrdnja ne stoji - ma koliko se u svijetu tako smatralo. Uostalom-kad je Svijet bio u pravu, a naročito kad je o janjetini riječ? 
2-kod nas se janjci janje, a ne kote. Kote se mačke i lisice...nadam se da je to samo lapsus, jer bih u suprotnome jako odbio poziv na OKOĆENU janjetinu... 
3-janje se svakako može peći 2-2,5 sati i svakako može biti jako ukusno, no janje ISTE TEŽINE još je ukusnije ako se peklo 3-3,5 sati... 
Onaj tko janje stavlja odmah na najjaču vatru jako je priučen u pečenju janjeta, budući da se janje stavlja prvih pola sata (nekada i malo duže) na laganu vatru da se samo ZAGRIJE, a potom se stavlja jaka vatra i do kraja peče na jakoj vatri-onako kako je to ovdje navedeno. 
Janjac koji se pekao po prethodno ponuđenome receptu svakako je vrlo ukusan i uobičajenome sladokuscu-janjičaru to je svakako dovoljno.. 
Ovaj duži način je za vrhunske poznavatelje i gurmane... 
4-Nije navedeno KAKO se janje soli, a ni kako se pričvršćuje za ražanj -ako je drveni, a kako - ako je metalni, te naposlijetku nije navedeno kako se zatvara trbuh janjca i čime, te zbog čega je to važno(a spada u prioritetne važnosti).. Molim da se to nadopuni 
5-molim da se nadopuni i način kako se zna da je janje gotovo te da ga se ne prepeče... 
6-nije napisan niti postupak s trbušnom maramicom janjca. Molim da se i to nadopiše... 
7-ponuđeni broj okretaja se u narodu zove još i ventilator. Sve što prelazi broj okretaja od 8 u minuti-prebrzo je... 
8-prije čina konzumacije postoji još jedan međučin - ostavljanje janjca 10-20-ak minuta da se ocijedi - uspravno na ražnju-prislonjeno uz zid... 
9-Ono o posipanju pivom je prokleto točno, i to rade bosanci...Recimo-Dario...hehe.. 
10-Bijelo vino jednako je dobro uz janjca kao i crno vino-naročito ako je domaće i ako ga ljudi vole... 
11-U nekim zaseocima, a i selima-zelena salata, rajčice, paprike smatraju se također poželjnim prilozima... 
12-neki istinski janjičari čak i mladu kapulicu smatraju viškom-kvari ukus janjetine...no to je rasprava o ukusima... 
 
 
JANETINOZNALAC-a čuj - ovo i nije za tebe, kao ni za vegetarijance...Vi udarite po repi !!! A mi ćemo po repu!!! I ostalome.. 
 
Ah da - uz dijeljenje komada janjetine ima i ona narodna - "Glava glavi, plećka harambaši, a fukara može i rebara".. 
 
Inaće se plećka daje najdražem ili počasnom gostu ! Ako nema gostiju - što će vam pečeno janje!! 
 
Još nešto što je Gabac (a važno je) zaboravio - papršnjak ili popršnjak, ili poprčak, negdje znan i kao zaporka, a negdje i kao zapinjač - to dobijaju oni koji su pekli janje... 
 
Neki uz more imaju poseban glupi obred da u trbuh rotirajućeg janjca stavljaju ruzmarin. To je dobro samo u slučaju da kupite janje iz unutrašnjosti, koje je paslo čistu zelenu travu i djetelinu...takvo janje smrdi, pa mu ruzmarin pomaže. No-za domaće otočko janje, ili domaće vlaško (iz Vlajlanda)-taj postupak je ravan onom posipanju pivom... 
 
U Lici se janjetom smatra sve što je teže od 18 kila (oderano), no to apsolutno ne spada u ovu priču, to spada u priču o specijalitetima nekog drugog kraja...Takvom janjetu dok se okreće već jaja lupkaju s desna na lijevo(ili obrnuto) , sa svakim okretajem...Nimalo lijep prizor za oči mladih izviđača...
Dr. Sakoman
09.09.2003. 15:22
Janetinoznalac
A što aku ja janjetinu uopće nevolim! Kak ću unda?
Gabac
09.09.2003. 15:12
---Optimizer--
Subject: Janje, (engl.) Lamb 
Description: Biljojedna životinja koja ima vunu, spada u vrstu sisavaca, podvrsta kralježnjaci, inače se uzgaja kao domaća životinja poradi kože, mlijeka , i vune, najpoznatija pasmina je merino, koja dolazi s Novog Zelanda, a ima najkvalitetniju vunu i meso, inače N. Zeland je najveći izvoznik janjetine u Svijetu.. 
 
Special Qualities: da bi se janje klasificiralo kao janje ne smije biti starije od godinu dana, od godine do 2 dana , klasificira se kao BRAVE ,a jedinka starija od2 godine je ovca, a nekad i ovan , ovisno o splu. 
 
Best before: pošto se janjci kote oko Božića i tokom prvog mjeseca, nabolja janjetina se sede za Uskrs, znači 3.5 - 4 mjeseca stara! Zbog slijedećeg razloga a to je prehrana, 2 mjeseca je sisalo majčino mlijeko, 2 mjeseca se hranilo zelenom, sviježom proljetnom travicoma, tako da je kvaliteta mesa besprijekorna 
 
Weight: Znači janje je najbolje oko 4.-tog mjeseca života, a težina janjeta ne bi smijela ići ispod osamnaest (18) kg, odnosno nebi smjela prelaziti dvadesetpet (25) kg ŽIVE VAGE. Razlog tome je slijedeći - nakon što se janje zakolje i očisti, što znači da mu se izvade iznutrice, janje teži upola svoje prvobitne težine, tako je najprikaldnije janje ono od 22 kg. 
 
Priprema: Janje od 22 kg. zakoljemo , nabijemo na kolac i posolimo krupnom soli, odmah ga stavljeamo na žeravicu pomogućnosti od bukovog drveta, zabuna je da se janjetu polako dodaje vatra, i da ga se polijeva pivom, to rade samo neuke seljačine koje nemaju veze s janjetom i janjetinom. Dakle odmah ga stavimo na jaku žeravicu , koju smo prethodno smjestili ispod prednjih lopatica i stražnjih butova, od rebara do butova, se NE STAVLJA ŽERAVICA POD JANJE, jer na tim mjestima ima malo mesa, koje će u protivnom zagorjeti. Janje se peče 2-2.5 h. , i to brzinom od 10 -12 okretaja po minuti , s tim da ga možemo peći 2 sata i 45 min. ako želimo da bude hrskavije. 
 
Konzumacija: Janje se skine s ražnja , raskomada se, glava se daje njstarijem prisutnom članu, mlada kapulica i bijelo vino su obavezni prilozi , ako i domaći kruh. Zelena salata , rajčice, krastavci i drugi prilozi, samtraju se nepotrebnim, a u nekim zaseocima i svetogrđem! janje se jede dok je toplo, UVIJEK DOK JE TOPLO! 
 
Daljnja konzumacija: Ako je ostalo janjetine nakon što su se svi nasitili, preostala količinamesa se stavlja u hladnjak, kuha se pura i onda se hladno janje jede s vrućom purom. ove su prilozi bijelo vino i stara kapula.... 
 
 
DOBAR TEK !!!
Sestra Bernardica
08.09.2003. 21:26
Sakomane, Sakomane
Za tebe je mlada piletina.... pa kad poraste - šmrči, snifaj, uvlači... 
 
Ne misliš nas valjda praviti ovcama tražeći MLADOG janjca od30 (TRIDESET???) kila 
 
KAKVA HALUCINACIJA!!!
Dr. Sakoman
08.09.2003. 16:54
Kupujem!
Jel neko ima mldog janjca od 30ak kilograma?
Brat Bernard
08.09.2003. 15:40
čarape i pi-pi
Nije ni čudu da je Rogošić prepliva od Visa do Splita snifajuči čarape od Pipi. A možda je u bočici soka bio i koncentrat pi-pi-ja.
Dingo
08.09.2003. 14:00
???
Vi ste pukli!
Gabac - narkoman
08.09.2003. 12:44
U mom selu..........
U mom selu , se svi drogiraju , bar jedan put tjedno, a posebice na Veliku Gospu, onda dođu dileri i donesu janjetinu pa je dilaju poštenom svitu koji zaluđen zlom dobre spize! Nakon derneka dileri odlaze svojim kućama zadovoljini prosfiton, a pošten svijet nakon predoziranja obično zaspe na travi pokraj Vrljike, nakon što se probude, mamurnih glava teturaju u potrazi za dilerima, ali oni su veća davno otišli..... 
 
Tada nastupa plač, tuga i depresija, bezvoljini sa sjetom u srcu i oni polaze svojim kućama iščekujući još jednu Veliku Gospu....... 
 
E da DROGA =Vino + Janjetina x (kapulica)
Pipi Duga Čarapa
07.09.2003. 12:01
burmut
I ja sam ostala bez burmuta na pustom otoku. Moram sad šmrkat koku, ali mi onda nos bude pun perja.
-5 -1 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 +1 +5